Branko_Rogosic.jpg

Dr BRANKO ROGOŠIĆ - o autoru

Pokretač mnogih masonskih edicija i časopisa, spiritus movens masonološkog prosvetiteljstva i dekan Akademije (MDAB)

Branko Rogošić, beogradski advokat i masonolog, je rođen 1966. u Beogradu, gde je završio Matematičku gimnaziju, studirao Fiziku na PMF i diplomirao i odslušao specijalističke studije iz notarijalnog prava na Pravnom fakultetu. 

Više od 30 godina se bavi publicistikom, tokom kojih je objavio preko 5000 tekstova u brojnim domaćim i inostranim glasilima. 10 godina je bio glavni urednik dva tiražna muzička časopisa (Rock Express i Metal Express). Napisao je i 10-ak knjiga, pretežno iz oblasti rock muzike. 

Proučavanjem različitih ezoteričnih oblasti bavi se već preko tri decenije. 1986. je postao prvi Rozenkrojcer u Srbiji, i treći u tadašnjoj SFRJ. Kasnije je postajao član i drugih Redova i društava sa tajnom. Osnivao je, uređivao i sarađivao sa više ovdašnjih masonskih časopisa (Akacija, Sirijus, Mason, Ars Regia, Slava Znanju...) i sajtova. Objavio je 15-ak masonskih knjiga i u narednim godinama će ih objaviti još makar toliko, kao rezultat svog višedecenijskog "zapisivanja" i prikupljanja podataka. Krunu publicističke i masonološke karijere će predstavljati "Srpska Masonska Enciklopedija" (SME) na kojoj Rogošić radi već 2 decenije, a piše je već 2 godine, i u kojoj će se naći biografije svih nekadašnjih srpskih Masona, od XVIII do XX veka. Najplodniji je masonski autor na Balkanu, kao i izdavač sa najvećim brojem objavljenih autorskih knjiga i časopisa (krajem 2019. godine - 28 knjiga i 10-ak časopisa). Posebno je ponosan na prevod (sa komentarima i tumačenjima) najpoznatije masonske knjige "Moral i dogma", čuvenog Albera Pajka - koji mu je uzor u samopregornom radu i konstantnom duhovnom usavršavanju.

U Masoneriju je ušao čitavih 14 godina kasnije nakon što je u nju prvi put pozvan -  2011. godine u VNLS, gde ga je u ložu "Sloboda" (VNLS) primio tadašnji Starešina, a današnji Prvi Prorektor MDAB Zoran Totić. Bio je osnivač i prvi Veliki Besednik Velike Lože Srbije (VLS), a pre 2 godine je prešao u RVLS, gde je i član istraživačke "Quatuor Coronati" lože.

Voljom Velikog Neimara Svih Svetova 2016. je ostao udovac, i od tada sve što radi - radi za svoju ćerku Teodoru (rođ. 2006).


2019. osniva i postaje dekan Masonske Duhovne Akademije Balkana i nosilac titule počasnog doktora masonologije iz sve tri oblasti ove nauke: Decanus Praefectus, Doctor Philosophiae Naturalis, Latomia Libertatis Scientiae & Regiae Artis, honoris causa - Dr Ph.N., L.L.Sc. & R.A. (h.c.).

Ako ga posluži zdravlje i energija koju Braća ocenjuju kao neobuzdanu i nepresušnu, u godinama koje dolaze podariće Balkanu i:
- MASONSKU BIBLIOTEKU BALKANA, 
- BALKANSKI MASONSKI MUZEJ, 
- BALKANSKI MASONOLOŠKI INSTITUT, i 
- BALKANSKU MASONSKU GALERIJU.

Živi od reči i za reč, i dnevno provodi makar 8 časova u istraživanju Slobodnog Zidarstva, što u toj meri ne preporučuje nikome, ali će rado pomoći svakome ko se odluči da sa potpunom posvećenošću stupi na put masonološkog traganja za Istinom.

kontakt:  m.d.akademija.b.rogosic@gmail.com; advokatrogosic@gmail.com
www.facebook.com/branko.rogosic.7

Više informacija o Rogošićevim knjigama (naručivanje, sadržaj i dr.):

1) Prva masonska loža u Srbiji "Bajram beg", 2016;
2) Knez Mihailo i Masoni, 2016;
3) Prvi srpski Mason grof Gundulić, 2016;
4) Akacija br. 1, 2, 3 i 4 (2012-2017), 2018; 
5) Akacija br. 5, 2018;
6) Pod znakom Plamene Zvezde, 2018;
7) Nova otkrića u istraživanju istorije srpske Masonerije, 2019;
8) 100 godina od osnivanja Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca "Jugoslavija", 2019;
9) Albert Pajk – MORAL I DOGMA Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Reda Masonerije, novi i osavremenjeni prevod originalnog teksta iz 1871., ilustrovano izdanje sa pojašnjenjima i komentarima, I deo – broširano, 2019; 
9a) Albert Pajk – MORAL I DOGMA DPŠR Masonerije, I deo – limitirano prošireno izdanje, tvrdi povez, 2019; 
10) Osnovi masonskog prava, udžbenik za MDAB, 2019; 
11) Uvod u opštu i balkansku istoriju Slobodnog Zidarstva, udžbenik za MDAB, 2019; 
12) Unutrašnja organizacija Velikih Loža, udžbenik za MDAB, 2019;
13) Slava Znanju br. 1, štampano izdanje časopisa MDAB u formatu knjige, 2019
14) Informator o radu MDAB, udžbenik za MDAB, 2020 - USKORO
15) Templarska tajna i Masonerija, udžbenik za MDAB, 2020 - USKORO
16) Opšta i balkanska istorija ŠRDP, udžbenik za MDAB, 2020 - USKORO
17) Posebni Rituali ŠODP, udžbenik za MDAB, 2020 - USKORO
18) Srbi Masoni u Rumuniji, sa posebnim osvrtom na članstvo episkopa SPC u masonskim i rozenkrojcerskim ložama i ulogu Masona u Srpskom narodnom preporodu krajem XVIII veka, 2020 - USKORO
19) Misteriozna beogradska loža "ALi Koč", 1. deo (od 4), 2020 - USKORO

Neke od Rogošićevih radova možete pročitati na ovom sajtu:
Masonologija - nauka ili naučna disciplina?
Razvoj ljudskih prava u 21. veku, ili perfidno prikrivanje nastajanja novog društvenog poretka

ili na drugim sajtovima:
- Mistika i simbolika Akacije
- Kabala i Škotska Masonerija
- A SZERB ÉS A MAGYAR SZABADKŐMŰVESEK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK 275 ÉVE / 275 godina srpsko-mađarske masonske saradnje / 275 Years of Serbian-Hungarian Masonic Cooperation

Powered by WebExpress