Totic_4.jpg

Dr ZORAN TOTIĆ - o autoru

Vredni organizator masonskih tribina, plodni masonski pisac i pesnik, Prvi Prorektor Masonske Duhovne Akademije Balkana

Neumorni Zoran Totić - pored toga što organizuje masonske tribine (na kojima se predstavljaju masonske kniige) po celoj zemlji, uspeva i da piše i samostalno objavljuje značajne knjige koje govore o našoj generaciji srpskih Masona. Do sada je samostalno objavio 4 knjige, od kojih su u ediciji "Masonerija u Srbiji" reizdate prve dve - "Masonsko venčanje" i "Večni Istok", a uskoro ćemo objaviti i treću - "Simbolika brojeva u Slobodnom Zidarstvu". 2019. je objavio i "Pod okriljem slobode: Zbornik instrukcija, skica i planova PL "Sloboda", a 2021. "Crno-beli mozaik"... i kako stvari stoje, od njega tek možemo da očekujemo značajne masonske publikacije.

Zoran B. Totić, diplomirani mašinski inženjer i masonolog, rođen je 1962. u Beogradu, gde je završio osnovnu školu, VII beogradsku gimnaziju i Mašinski fakultet. U profanoj karijeri radio je kao odgovorni projektant, odgovorni izvođač radova, stručni nadzor, vođa komisije za tehničke preglede objekata u procesnoj, gasarskoj i termo-tehničkoj oblasti. Dve godine je proveo na radu u Ruskoj federaciji, na poslovima direktora metalnih konstrukcija, cevovoda, vodovoda, kanalizacije, grejanja i betonskih radova na četiri gradilišta, rekonstrukciji rafinerije nafte "Antipinski zavodi" u Tjumenu, izradi objekata na flotaciji zlatne rude u Magadanu i dve naftne pretakačke stanice na naftovodu Tajšet – Kujumba u Tunguskoj oblasti, Karasnojarski kraj. Trenutno radi na poslovima pribavljanja građevinskih i upotrebnih dozvola, legalizaciji bespravno podignutih objekata i pružanju inženjering usluga, projektovanju i izvođenju raznih objekata u procesnoj, termotehničkoj i gasnoj industriji. 

U Masoneriju je primljen 2004. godine, i od tada je obavljao niz dužnosti u okviru svoje matične Lože "Sloboda", Lože "Sveti Sava" i u okviru Velike Nacionalne Lože Srbije, gde je trenutno i tehnički sekretar. Aktivan je u organizovanju profanih književnih skupova Braće iz različitih Obedijencija. Pored objavljenih knjiga, objavljivao je i masonske članke u slobodnozidarskim časopisima "Akacija" i "Sirijus". 

Živi i radi u Beogradu. Oženjen je i ponosni je otac jedne divne i za muzičku umetnost izuzetno talentovane ćerke. 

2019. poslao je član i Prvi Prorektor Masonske Duhovne Akademije Balkana i ovu dužnost je obavljao sve do 2022. godine, kada je MDAB završila svoju direktnu obrazovnu misiju, preko održavanja edukativnih seminara.

Više informacija o knjigama Zorana Totića (naručivanje, sadržaj i dr.):
* "Masonsko Venčanje: zapisi i sećanja iz istorije srpskog Slobodnog Zidarstva sa početka 21. veka"
* "Večni Istok: Masonski zapisi o najvažnijim događajima iz novije istorije srpskog Slobodnog Zidarstva"

Powered by WebExpress