Mas_Venc_mala_72dpi.jpg

Zoran Totić - Masonsko Venčanje

EDICIJA: Masonerija u Srbiji, kolo V, knjiga 17 
NASLOV: Masonsko Venčanje: zapisi i sećanja iz istorije srpskog Slobodnog Zidarstva sa početka 21. veka
AUTOR: Zoran Totić 
DATUM IZDAVANJA: decembar 2018 
ISBN: 978-86-919681-8-2 
OBIM I POVEZ: 140 strane, meki povez 
CENA: 1200 dinara


KNJIGA KOJA JE ZABELEŽILA JEDAN OD NAJZANIMLJIVIJIH TRENUTAKA U NOVIJOJ SRPSKOJ MASONSKOJ ISTORIJI
Prošlo je već više od 2 godine kako sam prelamao i pripremao za štampu prvo izdanje knjige "Masonsko venčanje", koju je Zoran Totić hrabro objavio samostalno. Knjiga je izazvala pažnju uskog kruga istinskih zaljubljenika u Kraljevsku Umetnost, ali je itekako postigla svoju svrhu – profilisala je Totića kao srpskog masonologa koji ima šta da kaže. "Nakon prve knjige sve lakše ide" – ovo je osetio i Zoran Totić, i u relativno kratkom roku, napisao i takođe samostalno objavio još dve značajne knjige – "Večni Istok" (2017) i "Simbolika brojeva u Slobodnom Zidarstvu" (2017), koje će takođe biti reizdate u okviru edicije "Masonerija u Srbiji".

Potreba da se srpski masonolozi okupe, ako ne u jednoj loži, onda u jednoj ediciji, ali i želja da se knjiga bolje distribuira i promoviše, doveli su do logičnog rezultata da Zoran i ja, kao dugogodišnji prijatelji i masonska Braća udružimo snage, i da Totićev prvenac bude reizdat u okviru moje edicije "Masonerija u Srbiji". Na ovaj način "Masonsko venčanje" će postati dostupnije zainteresovanim čitaocima, koji će, pored značajnih istorijskih podataka, moći da uživaju i u lepotama Rituala Masonskog Venčanja Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Obreda. 

Knjiga je danas možda još potrebnija nego 2016, kada je prvi put objavljena. Tada je upravo preko knjiga i došlo do približavanja između srpskih masonskih obedijencija, o čemu će se jednog dana pisati. Danas se ponovo oseća izvesno zahlađenje, pa su ovakve knjige, koje pokazuju da imamo toliko toga zajedničkog, a veoma malo različitog, potrebnije nego ikad. Ovo izdanje knjige je dopunjeno Totićevim radom "Templarke" – posvećenog ženskoj Masoneriji u Srbiji

Evo i nekoliko redova iz predgovora koji sam napisao za 1. izdanje "Masonskog venčanja": "... Ono što ovoj knjizi daje poseban kvalitet je činjenica da je reč o prvoj srpskoj masonskoj autobiografskoj knjizi! Pre skoro jednog veka, urednik "Neimara" Jova Aleksijević je u "Neimaru" započeo objavljivanje svoje masonske biografije, koje je nastavljeno u "Šestaru". Na žalost, objavljena su samo 3 nastavka, a rukopis je zagubljen, pa smo ostali uskraćeni za brojne informacije o predratnoj Masoneriji. Skoro čitav vek kasnije, pojavljuje se knjiga Zorana Totića, koja će budućim istraživačima srpskog Slobodnog Zidarstva olakšati istraživanje rada srpske Masonerije početkom 21. veka... 

...Pored centralnog događaja, svog Masonskog venčanja (prvog takve vrste ikada u Srbiji), Totić opisuje i brojne nedoumice, strahove, nadanja i dileme kroz koje prolaze skoro svi prilikom ulaska u tajanstveno masonsko bratstvo. Iz svake njegove reči oseća se ogromna masonska posvećenost i iskrena ljubav prema Kraljevskoj Umetnosti. Njegovi saveti, zapažanja i razmišljanja će sigurno biti od koristi novim generacijama srpskih Slobodnih Zidara, imajući u vidu njegovo dugogodišnje masonsko iskustvo i brojne dužnosti koje je obavljao". 
                                                                                                                                                                                           Branko Rogošić (izvod iz predgovora knjige, decembar 2018)

poručivanje na: advokatrogosic@gmail.com, u inbox na FB stranici Branka Rogošića ili preko KONTAKT stranice

SADRŽAJ:
Još malo o venčanju ali i drugim temama (B. Rogošić) 
O Masonskom venčanju Zorana Totića (B. Rogošić) 
Prvi koraci 
Podela 
Otkriće 
Dani odluke 
Pripreme 
Uvežbavanje 
Niski udarci 
Ritual 
Proslava 
Umesto zaključka 
Dodatak 
Pismo Past Mastera 6013. G.I.S. 
Masonski Kodeks 
Nada je u nama 
Templarke 
Edicija: Masonerija u Srbiji 
O autoru


Powered by WebExpress