Plamena_Zvezda_naslov2.jpg

R. Subotić & B. Rogošić - Pod znakom Plamene Zvezde

EDICIJA: Masonerija u Srbiji, kolo V, knjiga 18
 
NASLOV: Pod znakom "Plamene Zvezde": Masonerija – tajna buržoaska mistična organizacija; reprint prvog feljtona o Slobodnom Zidarstvu objavljenog u Titovoj Jugoslaviji (u sarajevskom "Oslobođenju" 1959. godine), sa dopunama, pojašnjenjima i dodatnim informacijama 

AUTORI: Branko Rogošić & Radomir Subotić
DATUM IZDAVANJA: decembar 2018 
ISBN: 978-86-919681-9-9 
OBIM I POVEZ: 160 strane, meki povez 
CENA: 2000 dinara


Masonerija spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Odgovori na pitanja koja nas more danas često su sakriveni u prošlim danima. Onaj ko želi da spreman dočeka sutra, mora dobro upoznati juče. Ideja ove knjige bila je da obrišem prašinu sa prvog posleratnog feljtona o SZ u Titovoj Jugoslaviji (iz 1959.) i da pojasnim razloge njegovog objavljivanja, ali i kasnijeg "bunkerisanja". Zanimljivo je da je objavljen - ne u Beogradu, ili Zagrebu, već u Sarajevu, kao i da ga je napisao novosadski novinar. Takođe, više nego zanimljivo je da se ti brojevi "Oslobođenja" ne mogu danas naći ni u jednoj srpskoj biblioteci, pa čak ni u Narodnoj (tu su mi u pomoć priskočila Braća iz Bosne, koja su svih 10 primeraka novina pronašli u Arhivu u Tuzli). Indikativno je da ovaj, po sadržaju zanimljiv i maksimalno informativan feljton, niko od dosadašnjih istoričara ili masonologa nije pomenuo, a kamoli citirao tokom 60 godina koliko je prošlo od njegovog objavljivanja. Kao da je "neko" prvo naručio feljton, a kasnije ga i stavio u "bunker". Ko je taj neko? Ako ste pomislili da su to ovdašnje službe, koje zbirnim imenom i dalje nazivamo UDBA - na dobrom ste tragu.

Iako je ovo knjiga prvenstveno o Masoneriji u Titovo doba, želeo sam da čitaocima prezentujem i prvi put publikovane podatke iz najnovije masonske istorije, i to one koji se odnose na međunarodno delovanje srpske Masonerije, rad Vrhovnog Saveta Srbije, ali i žensku Masoneriju! Kroz autobiografska sećanja preneo sam ono što mi je rekao vremešni grčki Brat u dubokim 80-im, kao i još vremešnija Sestra iz Francuske. A njihova svedočenja menjaju dosadašnju sliku o radu srpske i jugoslovenske Masonerije nakon Drugog svetskog rata! Do danas smo smatrali da Ritualnih Radova nije bilo. Međutim - bilo ih je, i to u centru Beograda, u podrumu jednog hotela! A na vratima improvizovanog Hrama stajao je - oficir sa keceljom! Pravi Dvernik za ta "vunena" vremena!

Razrešio sam i jednu "urbanu legendu" koja već 3 decenije kruži Srbijom i Jugoslavijom. Naime, "dobro obavešteni krugovi" su proširili priču da je Zoranu Neneziću masonsku arhivu predao njegov otac, Udbaš, zadužen za praćenje Masonerije. Da li je bilo tako zaključiće svako od čitalaca, nakon uvida u vojnički dosije Nenezićevog oca i svedočenja prvog VM VL Jugoslavija nakon buđenja 1990. godine. Preneo sam i Nenezićeve stavove o tome ko je od Masona zaista radio za UDBA-u, a kakva je bila uloga VL Alpina iz Švajcarske i Srba masona primljenih u njoj. A tu su i druge "pikanterije" - npr. ponovno pominjanje srpskog "masona", koji nikad nije iniciran, ali se ipak popeo na sam vrh masonske piramide postavši Grand Komander jednog od više srpskih Vrhovnih Saveta i dr.

I sam Subotićev feljton je fascinantan - reč je o pravoj propagandnoj brošuri Velikog orijenta Francuske, pa je nezamislivo zašto su ga tadašnji Udbaši pustili u baš takvom obliku! Iz dole prezentovanog sadržaja knjige  videćete da feljton pokriva skoro sve najznačajnije segmente masonskog delovanja, pa i danas može služiti kao odlična pripremna brošura za kandidate za prijem u Bratstvo. Posebno je zanimljiva legenda o "Zaveri ćutanja" i čoveku koji se nigde na svetu nije mogao sakriti od "masonske kletve".

Ova knjiga se čita kao uzbudljiv krimi roman, i po rečima mnogih čitalaca, ne ispušta se iz ruku dok se ne dođe do poslednje stranice. Ovu knjigu vam pored autora (nekadašnjeg Velikog Besednika) preporučuju i dva srpska Velika Majstora, jedan Hijerofant, nekoliko nosilaca 33. stepena ŠRDP, i više Starešina loža...

SADRŽAJ

Uputstvo za upotrebu – ili malo više od par reči o autoru, feljtonu i ovoj knjizi 

1. Ko je bio Subotić? 
Od maloletnog novinara do Dr književnosti sa Sorbone 
Promoter "lalinskog" humora i crnačkih boraca protiv neokolonijalizma i zaljubljenik u Japan 
Radomir Subotić - Bibliografija 
Radomir Subotić – Filmografija 
UDBA kao masonska sudba ili slučajnost? 
Otac Kralja iluzija 
A gde su tu Masoni? 

2. U kojoj kuhinji je "skuvan" ovaj feljton? 
A zašto baš u sarajevskom "Oslobođenju"? 
Indicije da su se Ritualni masonski Radovi održavali u Jugoslaviji i nakon Drugog svetskog rata!? 
Kubanska Masonerija i Masoni iz Velikog Orijenta Francuske 
Proslava 5-godišnjice Lože "Vera Fides" 
Proslava 100 godina VSS 
Drug Moša Pijade, engleski Laburisti i (ponovo) francuski komunisti 

3. Iz dana u dan, ili Subotićev feljton kao prava masonska propagandna brošura?! 
I deo, 20. decembar 1959. 
Poruka na zgužvanoj hartiji 
Bilješke sa prvog razgovora 
O Morisu Koku, piscu knjige koja je zaintrigirala Subotića 
II deo, 21. decembar 1959. 
Nepoznato porijeklo Masonerije 
Engleska - gnijezdo moderne Masonerije 
Volter, Ruso, Didro i Napoleon u masonskim ložama! 
Mops-Orden (Red Kučenceta) 
Vojvoda od Ričmonda i prve lože u Francuskoj 
III deo, 23. decembar 1959. 
Ponoćni susret na Klišiju 
Put u nepoznato 
Brat Volter 
IV deo, 24. decembar 1959. 
Plamena zvijezda i tri tačke 
Prijem u masonsku ložu 
V deo, 25. decembar 1959. 
Priručnik za masonske lože 
Zašto se sunce diže na Istoku 
Bog Harpokrat i Zakon tišine 
VI deo, 26. decembar 1959. 
Gonjenje duž obe Amerike 
Međunarodni masonski savez 
Međunarodna Masonska Asocijacija (AMI) 
VII deo, 27. decembar 1959. 
"Istina nema otadžbinu!" 
VIII deo, 28. decembar 1959. 
Masoni neće "komplikacija" 
Garibaldi, Macini i Masonerija 
IX deo, 30. decembar 1959. 
Katolička crkva i Masonerija 
Suđenje u Eksu 
 Vijest rimske agencije "Orijent" 
X deo, 31. decembar 1959. 
Prva masonska loža u Srbiji 
Amerika - masonski raj 
Neočekivani oproštaj


poručivanje na: advokatrogosic@gmail.com, u inbox na FB strani Branka Rogošića ili preko KONTAKT stranice

Powered by WebExpress