100_VLSHSJ_mala.jpg

Branko Rogošić - 100 godina od osnivanja VLSHS "Jugoslavija"

EDICIJA: Masonerija u Srbiji, kolo VI, knjiga 24 
NASLOV: 100 godina od osnivanja Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca "Jugoslavija": sa posebnim osvrtom na komplikovanu problematiku srpsko-hrvatskih masonskih odnosa 1919-2019
AUTOR: Branko D. Rogošić
DATUM IZDAVANJA: avgust 2019
ISBN: 978-86-900835-5-8
OBIM I POVEZ: 224 strane, meki povez
CENA: 2500 dinara

ŠTO SE GRBO RODI - VRIJEME NE ISPRAVI, ILI KAKO SU NERAZREŠENI ODNOSI IZ PROŠLOSTI POČELI DA UTIČU NA NAŠU SADAŠNJOST

Upravo je prošao čitav vek kako je najsjajnija generacija srpskih Masona, predvođena Đorđem Vajfertom i Jovom Aleksijevićem, zajedno sa malobrojnom Braćom iz Zagreba i Osijeka (jedva 50-ak Hrvata, Jevreja i Srba članova tri lože na tlu današnje Hrvatske), osnovala prvu regularnu veliku ložu na ex-YU prostoru - Veliku Ložu Srba, Hrvata i Slovenaca "Jugoslavija". Nema srpskog Masona koji i danas sa najvećim poštovanjem ne gleda na njihovu Gradnju i nadahnjuje se njihovim delima i ostvarenjima. Zato je bilo i logično da proslava velikog jubileja, 100 godina od osnivanja ove VL - bude proslavljeno na najvišem mogućem nivou. I to je u Srbiji i urađeno.

Nažalost, u regionu je bilo sasvim drugačije. Komšije prvo nisu pristale na zajedničku proslavu, već su Hrvati "slavili" u Zagrebu, Srbi egzaltirano i pompezno proslavili u Beogradu, a i Slovenci će nešto upriličiti u Ljubljani. Međutim, veliku uvredu Istini, ali i osnivačima VLSHS "Jugoslavija" naneo je kominike koji su na engleskom potpisali trojica Velikih Majstora regularnih velikih loža iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. U tom saopštenju se svesno i namerno iskrivljuje istorija, i ime nekadašnje velike lože pominje samo kao "Velika Loža Srba, Hrvata i Slovenaca", bez navođenja njenog stvarnog imena - a ono je bilo Jugoslavija. Čini se da pominjanje te reči i dalje nije poželjno u Hrvatskoj.

Sve ovo, a posebno sramna "proslava" u Zagrebu (više u njoj nešto kasnije) bili su povod da se pozabavimo istorijom i osvetlimo nastanak VLSHSJ, a posebno razloge nastajanja divlje i nepriznate Matice lože K Ljubavi bližnjeg, koja je osnovana tajno, bez obaveštavanja srpskih Masona, niti ikoga u inostranstvu, bez ijednog jedinog gosta. Hrvatski Masoni su osnovali "svoju" Maticu ložu iako je nova država, Kraljevina SHS već itekako postojala?! Ovakvi nebratski odnosi nastavili su se i tokom trajanja predratne Jugoslavije i u mnogo čemu su podsećali na odnose srpskih i hrvatskih političkih stranaka. Naravno, bilo je i mnogo pojedinačnih primera lepe bratske saradnje i ljubavi. Međutim, geneza, u najmanju ruku - problematičnih, odnosa Srba i Hrvata sa masonskim keceljama, datira još od ranije, sa početka veka. Uvek je bila prisutna želja srpske strane za saradnjom, a hrvatska strana je to pritajeno bojkotovala i opstruirala, a sarađivala samo kada je to najdirektnije išlo u njihovu korist. Sve ovo je potkrepljeno dokumentima od 1907. do 1932, pa sami čitaoci mogu da donesu svoj sud o stanju srpsko-hrvatskih masonskih odnosa između dva rata.

Pored istorijskog dela, ključni trenuci knjige su namenjeni  izveštajima sadašnjosti, iz LONDONA, BEOGRADA i ZAGREBA, sa događaja održanih od marta do juna 2019. godine. Delegacija RVLS je otišla u London na Godišnju Skupštinu UGLE, i tamo je dogovoreno da VM UGLE, princ Edvard, vojvoda od Kenta, poseti Srbiju, što je bilo svetsko masonsko iznenađenje, jer je poznato da on, a posebno u funkciji VM UGLE, ne odlazi nikome u zvanične posete. Zasto se ovo desilo? 80-ak godina ranije, delegacija VLJ je takođe bila u Londonu. U njoj je bio otac današnje članice RVLS delegacije. Predat je poklon - identičan ovom koji je predat danas. A primio ga je VM UGLE, otac današnjeg VM. Kada se to zna, a uglavnom se ne zna, mnogo šta postaje jasnije!

Proslava u Zagrebu je bila najnižeg mogućeg ranga, RR čak nije vodila ni VLH, već njihova istraživačka QC loža, i na toj "svečanosti", osim njihovog VM i jednog jedinog Velikog Oficira, nije bilo nikog od zvaničnika?! Od svega 40-ak gostiju, polovina su bili Srbi, a sve zajedno je trebao da ih primi gradonačelnik, ali je zbog "neodložnih poslova" to prepustio svojoj pomoćnici?! Srbi su, naravno, doneli pune ruke poklona (između ostalog, i novi broj "Ars Regia" u kome su moja 4 teksta"), ali su se vratili praznih ruku. Hrvati su plakete dodelili onima koji su značajni za njihovo Masonstvo: Austrijancima, Mađarima i Englezima!!! Sve vreme je isticano da se faktički slavi 100 godina Matice Lože, a ne VLSHSJ, koja je pomenuta uz put. Najflagrantniji napad na Istinu se desio u zvaničnoj VLH brošurici, gde je na 30-ak strana izneto toliko izvrtanja Istine da je to nezapamćeno u masonskoj istoriji! Čitav tok ove proslave, kao i kompletna analiza ove brošure su dati u knjizi.

Nakon "predigre" u Londonu i Zagrebu, usledila je veličanstvena proslava u Beogradu, sa koje je dat iscrpan izveštaj, sa mnoštvom slika, i kompletnim govorom ministra Dačića, koji je u prepunom Narodnom pozorištu pozdravio zvanice iz 40-ak zemalja. Vrhunac večeri bio je Bratski Lanac koji je opasao ceo nacionalni srpski teatar. No, i ovde Hrvati i Slovenci nisu mogli bez neprimerenih gestova. Hrvatski VM VLH je naglasio da su oni proslavljali 100 godina osnivanja "njihove" Matice lože, a slovenački VM  je govorio an slovenačkom i engleskom, ne želeći ni reč da kaže na srpskom, koga inače - odlično govori.

Svečani trenutak velikog jubileja srpske Masonerije je u ovoj knjizi ovekovečen i raportima sa proslava koje su održale VNLS, VLS i druge srpske obedijencije, a koje su sve , od reda, bile svečanije i velelepnije od "proslave" u Zagrebu.

Ove pouke iz prošlosti, a posebno kada su ovako dokumentovane činjenicama, moraju nam biti putokazi za budućnost, inače se stvari neće odvijati u pozitivnom smeru za srpsku Masoneriju, inače daleko najjaču i najbrojniju na ex-YU prostoru. Ova bogato ilustrovana knjiga (sa preko 100 fotografija) je skromni pokušaj odbrane Istine koja je ozbiljno napadnuta, ali i vapaj za otvaranjem očiju. Ostaje nam da se nadamo da će Mudrost početi da vodi našu Gradnju... 

p.s. Za početak, treba sebi da postavimo pitanje: zašto u Beogradu već 30 godina postoje lože nazvane po imenu jednog hrvatskog katoličkog biskupa Masona - Maksimilijana Vrhovca, a u Zagrebu danas, juče, a ni sutra neće biti loža po imenu njegovog prijatelja i parnjaka mitropolita Stratimirovića, a o Dositeju da i ne govorimo. I ovo je razjašnjeno u najneočekivanijoj i najintrigantnijoj, ali i najiskrenijoj srpskoj masonskoj knjizi svih vremena. Možda treba krenuti od malih stvari, npr. menjanja imena lože "Maksimilijan Vrhovac"...

poručivanje na: advokatrogosic@gmail.com, u inbox na FB stranici Branka Rogošića ili preko KONTAKT stranice.

Više o autoru i njegovim ostalim masonološkim knjigama možete pročitati OVDE.


Sadržaj
Predgovor, ili kako reagovati kada su napadnuti temelji srpske Masonerije
Bratska pitanja i još bratskiji odgovori
Masonska diplomatija ili noblesse oblige
Šta da uradi Mason kada mu se baci (bela) rukavica u lice i uputi izazov na dvoboj?

I – ISTORIJSKI KONTEKST I DOGAĐAJI KOJI SU PRETHODILI STVARANJU VLSHSJ
1.1. Stidljivo približavanje, godine ljubavi (1902-1912) i godine bola i suza (1914-1918). Prekid odnosa zbog Velikog rata u kojem se svako borio za svoju državu: Srbi za Kraljevinu Srbiju, Hrvati za Habzburšku carevinu
1.2. Širi geo-politički kontekst, ili ko je kriv za stvaranje Jugoslavije? Alavi regent Aleksandar, kratkovidi Masoni, ili velike sile koje su stvorile tempiranu bombu u srcu Evrope, sačuvavši za sebe detonator?
1.3. Mađarsko "kukavičje jaje"
1.4. Anti-semitizam, otimačina i svakolika besprizornost u zagrebačkim ložama

II – RODILA SE VALJA JE LJULJATI: NASTANAK MATICE LOŽE "K LJUBAVI BLIŽNJEGA"
2.1. Razlike između "Velike Lože" i "Matice Lože" i hrvatski oksimoron: "Velike Loža Matica Loža"
2.2. Svetlost unose oni koji su ostali u tami?!
2.3. Blamaža oko Hrama, i osnivanje još jedne neregularne Velike Lože!

III – PRAVI RAZLOZI KRIVIH POSTUPAKA I PUTOKAZI ZA BUDUĆNOST
3.1. Najveća "hrvatska" masonska loža van Hrvatske bila je loža "Dositej Obradović" u Beogradu. Zašto u Hrvatskoj ne postoji loža tog imena i zašto u Beogradu već 30 godina postoji loža "Maksimilijan Vrhovac"?
3.2. Strah od Beograda, hrvatsko masonsko frakcionaštvo i mudri odgovor VM Miličevića

IV – KAKO JE OSNOVANA VLSHSJ, ŠTA JE KO U NJU UNEO, A ŠTA JE KO DOBIO?
4.1. Kako je trebala biti osnovana VLSHSJ – Regularnost u 10 koraka ili neka Mudrost vodi našu Gradnju

4.2. Egzaktne stvari – neumoljiva statistika, ili kako su hrvatski Masoni sa par meseci masonskog staža postajali Veliki Oficiri VLSHSJ

V – DA LI JE SVE MOGLO IĆI DRUGIM TOKOM? SAVETI IZ PROŠLOSTI ZA SREĆNIJU BUDUĆNOST SRPSKE MASONERIJE


VI – U LONDON SA PRINCEZOM, ILI KAKO SMO UBEDILI VOJVODU DA DOĐE U BEOGRAD
6.1. London 1939 – London 2019. Sličan povod, sličan poklon, slični akteri (da li je svaka sličnost baš slučajna?)

VII – ŠTA SE TO ZAISTA SLAVILO U 1. JUNA 2019. U ZAGREBU ILI MALA PRIČA O VELIKOM FALSIFIKATU ISTORIJE???
7.1. Srbi, Hrvati i Slovenci saopštavaju (na engleskom) pogrešno ime velike liže čiju 100-godišnjicu osnivanja slave! O tempora, o mores...

7.2. Brošura uvrede i razdora 
7.3. Protokol proslave: odlaganja, konfuzija, amaterizam, improvizacija i bojkot

VIII – BEOGRAD 2019: POMPEZNO, GLAMUROZNO, I NA NAJVIŠEM DRŽAVNOM NIVOU, UZ "BURAZERSKE" EFEKTE I NEIZBEŽNU "MILJACKU"
8.1. Puna sala Nacionalaca i Orijentalaca, ili Rekoh i spasih dušu?!
8.2. Ponižavajući govori Hrvata i Slovenaca u sred srpske prestonice
8.3. Burazerska Masonerija
8.4. Ko bi rek'o čuda da se dese... – ali se nisu desila; Gala večeru je ipak zapljusnula Miljacka!

IX – I DRUGI SU SLAVILI, A NEKI SU I PLAKALI

PRILOG: Novopronađene lože u Hrvatskoj

Powered by WebExpress