Nova_otkrića_korice_mala.jpg

Branko Rogošić - Nova otkrića u istraživanju istorije srpske Masonerije

EDICIJA: Masonerija u Srbiji, kolo VI, knjiga 23
NASLOV: Nova otkrića u istraživanju istorije srpske Masonerije: Novopronađene informacije o ložama na teritoriji Srbije i Jugoslavije od 1790. do 1940. godine, sa kritičkim osvrtom na današnji trenutak
AUTOR: Branko D. Rogošić 
DATUM IZDAVANJA: avgust 2019 
ISBN: 978-86-900835-4-1
OBIM I POVEZ: 200 strana, meki povez
CENA: 2000 dinara

KNJIGA KOJA ISTRAŽUJE PROŠLOST, ALI I MAKSIMALNO KRITIČKI GOVORI O SADAŠNJOSTI

Ovog leta izašla je nova dvotomna studija iz pera najagilnijeg srpskog masonologa Branka Rogošića, koja istražuje prošlost, beleži sadašnjost i daje putokaze za bolje razumevanje budućnosti. Ovo je njen prvi deo, dok je nastavak objavljen pod imenom "100 godina od osnivanja VLSHS Jugoslavija". Oba dela funkcionišu i kao zasebne samostalne celine.

U poslednje 3-4 godine otkriveno je više novih stvari o istoriji srpske Masonerije nego u poslednjih 35, a možda i čitavih 100 godina. Za većinu tih otkrića zaslužan je baš Rogošić, koji je za posebnu priliku - proslavu velikog jubileja srpske Masonerije, 100-godišnjice osnivanja VLSHSJ, a za potrebe zvanične monografije RVLS priložio tekstove o svojim najnovijim otkrićima, koja su prvi put objavljena u časopisu "Ars Regia" krajem maja 2019. godine. No, kako je distribucija ovog broja - nikakva, a pritom se pokazalo da ne postoji želja da taj broj stigne i do "neregularnih" Masona, Rogošić je odlučio da objavi svoja istraživanja u ovoj knjizi, i tako ih predoči najširoj javnosti, a posebno srpskim Slobodnim Zidarima iz svih srpskih obedijencija.

Kroz 5 tekstova iz "Ars Regia" (časopisa istraživačke "Quatuor Coroanti" #33 RVLS lože) dat je prikaz istorijata srpske Masonerije, od prvog Masona grofa Gundulića pa do današnjih dana. Pored i ranije objavljenih podataka iz Rogošićeve prve tri masonske knjige (o prvom Masonu grofu Gunduliću, turskim ložama i dobu kneza Mihaila), ljubitelji masonske istorije će moći da pročitaju i ŠOKANTNE NOVOSTI. Naime, danas je neporecivo da je prva moderna srpska masonska loža "Svetlost Balkana", osnovana 1876. u Beogradu, uspostavljena radi slabljenja srpskog uticaja u Bosni! Osnovao ju je jedan Poljak, jezuitski misionar i austrijski obaveštajac, koji joj je i bio prvi Starešina. Za "prvobitnu postavu" odabrao je beogradske Jevreje, među kojima se isticao još jedan austrijski špijun Dr Marko Polak, koji ga je nasledio na čelnom mestu u loži. Ovi podaci, ali i mnogi drugi o "italijanskim ložama u Beogradu", dobijeni su direktno iz arhive Velikog Orijenta Italije (VOI).

Iz mađarskih izvora nam stižu još intrigantnije činjenice. Pronađeno je još 10-ak članova niške lože "Nemanja", (radila krajem XIX veka) koji su gotovo svi važne istorijske ličnosti, i to ne samo iz prošlosti Niša, već i Srbije. Ali ono najzanimljivije dolazi iz najbliže istorije - svega par meseci pre uspavljivanja jugoslovenske Masonerije 1940. godine. Pored prvi put objavljene fotografije poslednjeg Velikog Majstora Andre Dinića, u kecelji i regalijama, tu je otkriće da je pod zaštitom VL Jugoslavjija radila, od 1939., jedna loža za koju nismo znali - loža "Mir" iz Niša! Takođe, veoma je verovatno da je i u Jagodini osvećena loža "Pomoravlje". Nismo znali ni da su dve lože (iz Beograda i Splita), zbog loših unutrašnjih odnosa - suspendovane... Sve ovo, ali i još mnogo drugih podataka (npr. o Draškovićevoj Opservanciji i dr.) u prvom delu knjige.

Posle prvih 100 stranica, do kraja ove intrigantne knjige, na narednih još 100 strana, očekuju vas novosti iz sadašnjosti. Naime, tu je i najduža recenzija jedne srpske masonske knjige svih vremena - na preko 60 stranica dat je prikaz zvanične RVLS luksuzne monografije "Jedan vek Velike Lože SHS Jugoslavija", a koju je napisao prof Dr Slobodan G. Marković. Upravo to što je izdavač jedina regularna masonska velika loža na tlu Srbije - RVLS, i što je povod jedinstven (proslava veka osnivanja VLSHSJ), čini ovu monografiju veoma referentnom, što je zahtevalo izuzetno kritički pristup njenom (pr)ocenjivanju. Previše grešaka koje su se mogle izbeći da je bilo imalo timskog rada, nažalost - stavljaju u drugi plan neke novopronađene činjenice i delove knjige gde je istorija ispravno prikazana. Ova kritička recenzija, prepuna memoarske građe, ukazuje i na različite probleme u današnjoj srpskoj Masoneriji. Jedan od njih je i relativno ignorisanje nove generacije masonologa. Zbog toga je, nakon prikaza monografije prof Markovića, zabeležen i aktuelni masonološki trenutak. Pomenuti su svi najvažniji domaći masonolozi, a tu su i njihove slike, biografski podaci, i što je najvažnije - kompletna bibliografija (spisak objavljenih knjiga), kao i najava onih koje će uskoro biti objavljene.

DEO KNJIGE MOŽETE PREUZETI - OVDE.

poručivanje na: advokatrogosic@gmail.com, u inbox na FB stranici Branka Rogošića ili preko KONTAKT stranice.

Više o autoru i njegovim ostalim masonološkim knjigama možete pročitati OVDE.

Sadržaj 
Predgovor, ili kako se rađaju knjige, a kako ispravljaju istorijske greške nekadašnjih i današnjih Masona

I - NASTANAK PRVIH LOŽA NA TERITORIJI KRALJEVINE SHS
1.1. Prve lože na teritoriji današnje Hrvatske i Slovenije
1.2. Draškovićeva Opservancija
1.3. Prve lože na teritoriji današnje Srbije i Srbi u evropskim masonskim ložama XVIII veka

II - SRPSKO-TURSKE LOŽE NA TERITORIJI DANAŠNJE SRBIJE U XVIII I XIX VEKU (1792-1867)
2.1. Loža "Bajram beg" (1792-1801)
2.2. Loža "Ali Koč" (oko 1835-1867)

III - UTICAJ VELIKOG ORIJENTA ITALIJE (VOI) NA OSNIVANJE I RAD PRVIH MODERNIH MASONSKIH LOŽA U SRBIJI (1876-1912)
3.1. Loža "Svetlost Balkana" (1876-1882)
3.2. Loža "Srpska Zadruga" (1881-1885)
3.3 Loža "Sloga, Rad i Potojanstvo" (1883-1905) i (1912-1940)

IV - MASONSKE LOŽE U SRBIJI ZA KOJE NISMO ZNALI
4.1. Gde je srpska masonska arhiva?
4.2. Loža "MIR", Orijent Niš (1939)
4.3. Loža "ČOVEČNOST", Orijent Beograd (1940)
4.4. Suspenzije i turbulentna situacija u VL "Jugoslavija" 1940. godine
4.5. Loža "POMORAVLJE", Or:. Jagodina (1939)

V - MARKO MARKOVIĆ (1790 – 1831): KARAĐORĐEV USTANIK, VUKOV PRIJATELJ I RUSKI GARDIJSKI MAJOR
5.1. Vukov prenumerant i domaćin u Varšavi
5.2. Ruski carski gardista, kornet i rotmistr
5.3. Životni put Marka Markovića

VI – PRIKAZ LUKSUZNE MONOGRAFIJE "JEDAN VEK VELIKE LOŽE SHS JUGOSLAVIJA" SLOBODANA G. MARKOVIĆA, U IZDANJU RVLS
6.1. Plusevi i minusi, ili šta masonolozi mogu a istoričari ne, i vice versa
6.2. Masonerija i crkva, i balotaža sa svim crnim kuglicama
6.3. II Stub: MUDROST
6.4. III stub: RVLS - Sadašnjost i vizija

VII - AKTUELNI TRENUTAK SRPSKE MASONOLOGIJE
Slobodan Škrbić
Bojan Timotijević
Zoran Totić
Goran Ivanković
Jordan Đević
Branko Rogošić 

Powered by WebExpress