9: časopis AKACIJA (2012 - 

AKACIJA, slobodnozidarski časopis pod Vedrim Nebom  (2012 - ), objavljeno 5 brojeva
Veoma je nezahvalno govoriti o časopisu koji sam lično osmislio, dizajnirao i realizovao. Međutim, radi budućih istoričara srpske Masonerije napisaću nekoliko važnih istorijskih činjenica u vezi ideja i dometa ovog časopisa. 

"Akacija" je prvi srpski masonski časopis koji je otvorio svoje stranice i za Braću iz drugih srpskih obedijencija. To mu je i bila glavna svrha - da pokaže da i u godinama velikih raskola možemo nešto korisno da uradimo. Do tada, za časopise su pisala Braća isključivo iz (velikih) loža izdavača. "Akacija" je samonikla, jednostavno - osetio sam da takav časopis nedostaje srpskoj Masoneriji. Naslovio sam ga kao "interni glasnik Prave i Potpune slobodnozidarske lože SLOBODA osnovane na Or:. Beograd", iako to on tada nije bio. Faktički, bio je to prvi nezavisni srpski masonski časopis koji sam lično finansirao i distribuirao. Štampan je u 99 primeraka (3x33), na 32 strane, a distribuiran je i u elektronskoj formi i objavljen na dvostrukom multimedijalnim DVD-ju (tiraž 230 primeraka) koji sam (sa Braćom A.M., A.K. i Z.R.) upriličio povodom 10 godina rada moje tadašnje lože "Sloboda". Kako je prvi broj dobio sve pohvale, posebno od VM Branka Medojevića (koji danas posmatra našu Gradnju iz Velike Nebeske Lože), "Sloboda" je donela odluku da "Akacija" i stvarno bude njen glasnik. Bio sam autor sam većine tekstova (neki su potpisani anagramom mog imena i prezimena - "noć...a groB šiRok!" ili sa "3-5-7") a već od 1. broja Gradnju "Akacije" su pomogli Br. Ivanković iz Kanade i Br. Đević iz Nemačke. Bio je to početak bratske saradnje koja je dobila svoj značajniji oblik objavljvanjem njihovih knjiga u okviru edicije "Masonerija u Srbiji". Moto časopisa je objavljen u okviru loga (glave) časopisa: "Brat je mio, koje vere bio; Sloboda - Jednakost - Bratstvo". Iskoristio sam moto lože "Pobratim", kao i ŠRDP, da bih podvukao nužnost bratske saradnje između srpskih Masona. "Akacija" br. 1 se može naći na više mesta na netu, a najlakše ćete je "skinuti" sa sajta Velike Lože Srbije (VLS). 

Razmišljajući o dizajnu i prelomu, svesno sam se odlučio sa "retro" prilaz u stilu masonskih novina 19. veka. Tu su vinjetice, zaglavlja, velika početna slova... kao u starim časopisima. "Akaciju" smo prelamali u Quark-u, što će poznavaoci DTP znati da prepoznaju. Prvi broj je štampan u crno-bejoj tehnici sa kolornim koricama, a elektronsko izdanje se pojavilo u 2 verzije, crno-beloj i kolornoj. 

Drugi broj je značajno ozbiljniji, kako po tekstovima, tako i po broju saradnika i stranica. Sa 84 strane bio je to do tada najobimniji srpski masonski časopis. Pored Braće iz loža "Sloboda", "Konstantin Veliki" i "Mudrost" (VNLS) svojim tekstovima broj su oplemenili i članovi VOFuS, lože "Misir" (DIOMM) i UVLS, a tu su ponovo i Masoni iz inostranstva - Ivanković i Đević, kao i Slobodan Škrbić i Zoran Totić, poznati srpski masonolozi. Da stvar bude zanimljivija, Škrbićev članak "Misterije Tarota: Kula - 800 godina života Hirama Abifa" je nedavno postao deo njegove knjige "Bratstvo Svetlosti", a Đevićeve priče "U gradu Vitezova" i "Miris mača" delovi njegove knjige "Priče slobodnih ljudi". 

Ono što posebno karakteriše 2. broj je - masonski humor! Masoni su (većinom) inteligentni i obrazovani ljudi, a takve karakteriše osećaj za humor. U većini inostranih masonskih časopisa 20. veka postojale su i takve rubrike. Međutim, u Srbiji se niko nije odvažio da Masone predstavi kao ljude od krvi i mesa, koji vole dobru šalu, na svoj ili tuđi račun. Zato sam i odlučio da objavim nekoliko karikatura, viceva, ali i jednu istinitu masonsku anegdotu ("Šargarepica") koja je kasnije dala ideje drugoj Braći za slične "inicijacijske rituale". 

U oba broja je značajan akcenat stavljen na - muziku, koja magične vibracije masonskih radova može dodatno pojačati. Pokazao sam (i preporučio neke pesme) da različita vrsta muzike može idealno funkcionisati u okviru različitih masonskih rituala, te da se ne treba zadržati samo na klasičnoj, već uključiti i rock, metal (neo-folk, neo-pagan, medieval...) i ambijentalnu muziku. Na sreću, ideja je šire prihvaćena pa se ta "kompilacija" i danas koristi u brojnim srpskim ložama. Pesme koje je svojevremeno objavila moja izdavačka kuća Rock Express Records dobile su novi neočekivani život. Inovativna je i rubrika "Masonski rečnik" gde je dat prevod najčešće korišćenih izraza sa engleskoh na srpski. I danas nam nedostaje ovakav rečnik na (makar) nemačkom i francuskom, što bi olakšalo rad današnjim i budućim istraživačima Masonerije. 

Drugi broj je štampan u 500 primeraka (kolor korice, 80 crno-belih strana) i povezan kao knjiga. Štampan je u istoj (pouzdanoj i diskretnoj) štampariji gde se danas štampaju knjige iz edicije "Masonerija u Srbiji". Finansirala ga je loža "Sloboda" a ja sam se pobrinuo za distribuciju. Bio je to najveći štampani tiraž jednog srpskog masonskog časopisa. Pored Bratstva VNLS, određen broj primeraka sam svečano uručio i Sestrama iz lože "Vera Fides", kao i Braći iz UVLS i VOFuS, a po koji primerak sam poklonio i Braći iz RVLS, VMLS, TVMLS i gotovo svih drugih srpskih obedijencija. Zbog sadržaja (poverljive fotografije i informacije internog karaktera), ovaj broj se nije (i neće) pojavio u elektronskoj verziji, pa već danas predstavlja kolekcionarsku vrednost. Zanimljivo je da je u "Akaciji" najavljeno pokretanje edicije knjiga "Bratski Lanac" sa idejom reizdavanja svih brojeva predratnog "Neimara", kao i drugih masonskih knjiga domaćih autora. Ideja na žalost (ponovo zbog "spoljnjih" faktora) nije realizovana, ali je dobila svoj još i bolji oblik kroz ediciju "Masonerija u Srbiji", pa će budući masonolozi čitajući "Akaciju" moći da prate genezu i okupljanje autora ove edicije. 

Duh "Akacije" će se najbolje shvatiti iz uvodnika (iz br. 2) koji objavljujem na kraju ovog prikaza. Međutim, kako to obično biva - prevelika otvorenost, želja za saradnjom, kvalitet i entuzijazam u Srbiji pre izazivaju pozornost i nepoverenje, nego pohvalu i podršku. Hitno je oformljen Odbor za izdavaštvo u koji sam i ja uključen. Nije trebalo biti dalekovid pa shvatiti da to predstavlja elegantan način gašenja časopisa (po onoj staroj komunističkoj floskuli: kad nešto nećeš da rešiš - formiraj komisiju). Bilo kako bilo, VNLS od tada nema štampani časopis, a "Akacija" je posle više od 4 godine ponovo probuđena. 

Novi život "Akacije" počinje januara 2017. godine, kada nastavlja širenje Svetlosti kao zvanični glasnik Velike Lože Srbije. Odlučio sam da je probudim, Braći se ideja svidela i 29.01.2017. doneta je odluka da "Akacija" postane zvanični glasnik Velike Lože Srbije. Koncepcija je bitno promenjena, i časopis sada predstavlja zbornik radova Braće iz VLS. Donosiće i neke istorijske dokumente (npr. Besede VM i Velikih Oficira) kao i informacije o radu VLS i Škotskog Reda u Srbiji. Naravno, i dalje će biti otvoren za tekstove sve druge Braće iz Srbije i sveta, jer Bratski Lanac je Univerzalan. U ovoj "inkarnaciji" časopis će izlaziti mesečno u elektronskom obliku, a jednom godišnje će biti i štampan u obliku specijalnog broja sa najboljim tekstovima iz prethodne godine. 

U svojoj trećoj inkarnaciji "Akacija" je 2018. postala nezavisni masonski časopis, otvoren za svu Braću iz svih masonskih organizacija, Broj 5. je objavljen krajem marta 2018. kao elektronsko izdanje na čak 112 stranica, a početkom aprila isti broj je objavljen i u papirnoj verziji, u limitiranoj seriji od svega 99 primeraka, pa požurite ako želite da nabavite ovo extra-raritetno izdanje. Ovaj broj su "sagradila" 17-orica Braće, većinom poznati ex-YU masonolozi.

Uvodnik "Akacije" br. 2 (decembar 2012) 
Draga Braćo,predstavljam Vam drugi broj našeg i Vašeg časopisa "Akacija". U njegovoj gradnji učestvovala su 15-orica braće, od 1. do 33. stepena, iz 9 loža (iz VNLS, UVLS, VOFuS i po jedne kanadske i nemačke obedijencije). Braća različitih godina, obrazovanja i iskustava na literarno-žurnalističkom polju, složno i zajedničkim snagama su završili ovaj mali Hrampisane reči. Pored iskusnih i proverenih majstora pisane reči (od kojih neki imaju i po više hiljada objavljenih tekstova i knjiga), posebno smo srećni što su pojedina braća svoj prvi tekst objavili baš u ovom broju Akacije, i to smatramo velikim dobitkom za srpsko Slobodno Zidarstvo. 

Prvim brojem smo naznačili okvirne tematske granice u kojima će se odvijati naša gradnja, kao i vizuelne koordinate časopisa koji držite u rukama. U ovom broju smo pokušali da Vam pojasnimo na koji način svojim prilozima možete da nam pomognete da sledeći broj bude još bolji. U koncepciju broja se uklapaju skoro sve novinarske i literarne forme, od ozbiljnih sociološko-filozofskih promišljanja (tekst brata J.Š. npr.), preko putopisa i reportaža, izveštaja, vesti, vestica, pa do anegdota, šala i pesama. Primetili ste da ovaj broj, pored ozbiljnih tema, krasi i određena doza humora, i to sa jakim razlogom. Radeći na pripremi reizdanja "Neimara", po ko zna koji put sam listao stranice najznačajnijeg srpskog masonskog časopisa ever. Pokušavao sam da vizuelizujem jedno davno prošlo vreme i da proniknem u način života naše davno počivše braće. Da li je moj kolega, vredni Jova Aleksijević, urednikNeimara, mogao znati da će nakon 100 godina njegova braća iščitavati i ponovo objavljivati časopis koji je sa ljubavlju uređivao? Moguće je da će neki budući Masoni kroz 100 ili 1000 godina reizdavati Akaciju, i čitajući ove strane pokušavati da shvate kako smo živeli, čemu se radovali, zbog čega strahovali... Ovakvi časopisi se pišu za "DANAS", ali i mnogo više za "SUTRA", i predstavljaju pravu "vremensku kapsulu". 

Zbog toga sam i želeo da nas predstavim baš onakvima kakvi smo i bili. Kao vredne i predanepater familiase koji brane i hrane svoje porodice, kao poštovane stručnjake u profanom svetu, kao posvećene graditelje masonskog Hrama Duhovnosti - ali i kao LJUDE.Nakon ritualnih radova, ili kada se sastajemo u profanom okruženju, mi smo nasmejani, veseli i duhoviti ljudi. Na našim Belim Trpezama smeh je uvek prisutan gost, čime dodatno učvršćujemo naše bratstvo i prijateljstvo. Zbog toga ovaj broj, pored "ozbiljnih" tema obiluje i humorom, slengom kojim govorimo i duhom ovog vremena. Takođe, izvršili smo određenu "personalizaciju" objavljivanjem fotografija i biografija braće koja grade Akaciju.I dalje ćemo se truditi da dokažemo da srpski Masoni, bez obzira na pripadnost ovoj ili onojobedijenciji, udruženi mogu da čuda učine mogućim. 
 Br:. Branko Rogošić, glavni urednik 
p.s. veliki pozdrav braći iz budućnosti koja će jednog dana čitati ovaj broj Akacije 

Sadržaj AKACIJE br. 1 
Tema broja: Mistika i simbolika akacije 
2 - Reč urednika (Branko Rogošić) 
3 - Mistika i simbolika Akacije (Branko Rogošić) 
9 - Američki masonski rituali iz 1818. (Branko Rogošić) 
10 - Naš Brat Andra Đorđević (1854-1914): Budućnost pripada hrabrima (Branko Rogošić) 
15 - Konačni povratak Slobodana Jovanovića (Zoran Rogošić) 
16 - Muzika u Loži (Branko Rogošić) 
21 - Jan Sibelijus (Branko Rogošić) 
22 - Tačka u krugu (Goran Ivanković) 
24 - Masonska poezija ("Posmrtna loža" - anonimni brat iz 1926 i "Mesto Istoka" - Goran Ivanković) 
25 - Masonske priče: Pismo Bratu Nikoli (Jordan Đević) 
28 - Numerologija (Branko Rogošić) 
28 - Vesti iz lože "Sloboda" (Branko Rogošić) 
29 - "Neimar" i "Šestar" (Branko Rogošić) 
31 - Den Braun o Masoneriji (Branko Rogošić) 

 Sadržaj AKACIJE br. 2 
Tema broja: Templari 
3 - Uvodnik (Branko Rogošić) 
4 - Istorijat Lože Sloboda (Zoran Totić) 
10 - Masonski Humor: Dvernik u Nebeskoj loži 
11 - Ispovednik (Branko Rogošić) 
13 - Čarobna frula u Madlenijanumu (Branko Rogošić) 
14 - Masonski kalendar(i), (Ž.L.) 
15 - Prvi broj Akacije 
16 - Još po nešto o akaciji (Goran Kostić) 
17 - Masonski humor 
18 - Misterije Tarota: Kula - 800 godina života Hirama Abifa (Slobodan Škrbić) 
22 - Plus Ultra - prikaz knjige Slobodana Škrbića 
23 - Edicija "Bratski Lanac" (Branko Rogošić) 
24 - Ljubav i tolerancija u Bratskom Lancu (Josip Štark) 
28 - Naš Brat: Radjard Kipling (Branko Rogošić) 
29 - Poema "Ako" Radjarda Kiplinga 
30 - Mali masonski englesko - srpski rečnik (Branko Rogošić) 
31 - Masonska kecelja (Goran Ivanković) 
35 - Goran Ivanković (kratka biografija) 
36 - Masonska poezija ("Ne znam ni da čitam ni da pišem" - B.I. i "Sudi mi bagra" - Jordan Đević) 
37 - Jordan Đević (kratka biografija) 
38 - Šargarepica: masonska anegdota (Branko Rogošić) 
39 - Neimar u 10 tomova (Branko Rogošić) 
40 - Masonski Ritual u podzemnom Hramu: Poseta Viminacijumu (Zoran Rogošić) 
41 - Masonski humor 
42 - Naš brat: Savino Batanov (Branko Rogošić) 
44 - Vesti iz VNLS i VSS (Branko Rogošić) 
45 - Tema broja: Templari (Branko Rogošić) 
46 - U gradu Vitezova: putopis tragovima Templara (Jordan Đević) 
62 - Templari - kreatori Novog Svetskog Poretka (D.T.) 
64 - Misterije Roslinske kapele (N.V.) 
67 - Templarski rituali (Goran Ivanković) 
71 - Petak 13-ti (Branko Rogošić) 
74 - Templari na tlu Srbije (Branko Rogošić) 
77 - Oko u trouglu: biografija Alistera Kroulija (Branko Rogošić) 

Sadržaj AKACIJE br. 3
Tema broja: O nama...
2 - Reč urednika (Branko Rogošić)
3 - Lična karta Velike Lože Srbije (Branko Rogošić)
4 - Reč Velikog Majstora (Zoran Knežević)
6 - Beseda Velikog Besednika (Branko Rogošić)
9 - Kopajmo bunar Braćo! (P.P.)
13 - Istorija Slobodnog Zidarstva: drevna poruka Vavilonske kule - tradicija koja traje (D.Z.)
21 - O nama... (D.R.)

Sadržaj AKACIJE br. 4
Tema broja: Potrebe i motivi
4 – Hijerarhija potreba: zašto smo ušli u Bratstvo ili kako sociološkizakoni deluju u Slobodnom Zidarstvu (Br. B.R.) 
11 – Sveti Jovan "zimski" (Br. B.B.) 
13 – O neprolaznoj sadašnjosti (Br. V.R.) 
16 – Put ka besmrtnsti: regenerativna medicina 21. veka (Br. N.N.) 
19 – Časopis "Kraljevska Umetnost" u izdanju VMLS 
20 – U par Reči (vesti) 
21 – Novi "svemasonski" sajt: intervju sa Brankom Rogošićem (Br. Z.R.)

PRVA 4 BROJA SU OBJAVLJENA U OKVIRU PRVE KNJIGE IZ EDICIJE "IZGUBLJENA REČ" - 1500 din.

Sadržaj AKACIJE br. 5
Tema broja: Pronalasci
3 - Reč urednik
4 - Slobodno Zidarstvo u Hrvatskoj Anno Lucis 6018. (Br. M.Z.)
10 - Misterije drevnog Egipta (Br. Bojan Timotijević)
16 - Novi Hram u Beogradu (Bbr. Z.R., D.V.R., M.K.)
19 - O Bogu i Masonima (Br. D.P.)
24 - Katedrala Notr Dam u Parizu (Br. Slobodan Škrbić)
33 - Masonska tribina i izložba u Novom Sadu (Br. Tau Zostrijan)
38 - Novopronađene lože u Hrvatskoj (Br. Branko Rogošić)
46 -  Legenda o Hiramu Abifu (Br. Goran Ivanković)
51 - Slobodno Zidarstvo u Crnoj Gori (Bbr. Branko Rogošić i D.R.
57 -  Muzika sfera Jordana Đevića, sa masonskom pričom "Jakov Toroman" (Br. Jordan Đević)
69 - Slobodno Zidarstvo u Sloveniji (Matevž Košir)
75 - Antologija srpske masonske poezije
76 - Večni Istok - In Memoriam: Br. Zoran Rajić (Bbr. D.Z. i D.V.R.)
80 - Izrada masonske bibliografije: problemi i izazovi (Br. Branko Rogošić)
92 - Šta se sve može pročitati sa jednog kalemegdanskog zida (Br. S.S.) 
93 - Nove masonske edicije (Br. Branko Rogošić)
94 - Izgubljeni svetovi (Br. B.B.) 
98 - Distribucija "Akacije"
98 - Vesti i reklamiranje u "Akaciji"
99 - Fejsbuk "lože" i njihov uticaj na razvoj srpsko-hrvatskih masonskih odnosa (Br. Branko Rogošić)
105 - Dankanov Ritual (Br. Branko Rogošić)
109 - Masonska distribucija, ili kako da sve masonske knjige nabavite na jednom mestu 
110 - Podržite masonsko izdavaštvo... (Br. Branko Rogošić)
110 - Promocija masonske umetnosti

PETI BROJ AKACIJE JE OBJAVLJEN I KAO KNJIGA U SVEGA 99 PRIMERAKA (800 din) - POŽURITE!!!

Ovo je deo članka Branka Rogošića - Srpska masonska periodika u 1990-2018 (časopisi, e-zini i sajtovi). Ceo tekst možete pročitati OVDE.


Pojedine brojeve časopisa "Akacija" možete besplatno preuzeti ovde:
AKACIJA br. 1
AKACIJA br. 3
AKACIJA br. 4
AKACIJA br. 5, 1. deo2. deo 
(Zbog tehničkih ograničenja sajta, fajl maksimalno može imati 5Mb, zato smo bili primorani da slike "osiromašimo", a časopis podelimo u dva fajla. Zainteresovanima ćemo poslati fajl od 15 Mb sa slikama u dobroj rezoluiciji)Akacija br. 2

Akacija_2.jpg

Akacija br. 2
15. decembar 2012, 84 strane

Powered by WebExpress