masonski stubovi_3.jpg

KOME SU NAMENJENI OBRAZOVNI PROGRAMI AKADEMIJE?

Odmah da razjasnimo, primenom inovativnog dopisno/on-line/direktnog metoda, svi obrazovni programi Akademije su apsolutno u punom kapacitetu dostupni SVIMA - ma gde na ovoj planeti trenutno živeli, od Australije i Filipina do Đevđelije, Sežane, Subotice, Kolašina ili Bosanske Krupe! Svi polaznici će dobiti Znanje i ostvariti značajan duhovni napredak i razumevanje različitih segmenata Slobodnog Zidarstva.

Ne pravimo razliku između polova, nacija, rasa i vera. Vaša privrženost principima i idejama Slobodnog Zidarstva je ključna za učešće u našim aktivnostima. Neki programi su otvoreni za sve, neki samo za Masone, pojedini samo za Majstore Masone. "Otvoreni za sve" nemojte shvatati bukvalno - jer će svaki polaznik koga lično ne poznajemo, biti proveren kako se ne bi desilo da neko nedobronameran naruši harmoniju našeg rada i mir našeg duhovnog Hrama. "Bele Masone" (još uvek neinicirane pojedince - "Masone bez kecelje"), ćemo lako prepoznati, a posebno ako se njihovo ime nalazi na spiskovima naručilaca masonskih knjiga koje pišemo i objavljujemo, pa će se takvima Dveri Akademije mnogo lakše otvarati. Takođe, sama okolnost da ste primljeni u neku masonsku ložu, ne daje vam automatski i pravo na učešće u našim aktivnostima.

Kontakt: m.d.akademija.b.rogosic@gmail.com (ostali kontakti su dati na dnu ove stranice)


ZAŠTO ZANEMARUJEMO INFORMISANJE JAVNOSTI I NE SHVATAMO ZNAČAJ RADA SA PROFANIMA, POSEBNO "BELIM MASONIMA"?

Pre no što razmotrimo zbog koga smo sve osnovali Akademiju, iznećemo naš stav o potrebi rada sa profanom javnošću, i to na razne načine - od uključenja u obrazovne programe Akademije, pa do javnih saopštenja, medijskih nastupa, tribina, okruglih stolova, izložbi, koncerata i svih drugih metoda i načina promovisanja filozofsko-etičkih ideja Slobodnog Zidarstva, u koje verujemo i za koje živimo.

Složićemo se, javnost želi informacije o SZ, a kada potreba postoji, zainteresovani će pronalaziti način da dođu do "informacija" koje će najčešće biti pogrešne, jer će ih prevashodno dobijati iz sledećih "izvora":

* od senzacionalističkih novinara, koji uprkos napisanim knjigama nemaju pojma o Masoneriji pa brkaju najosnovnije termine, što opet ne smeta senzacionalističkim novinarkama da ih pozivaju u TV emisije kao "velike stručnjake", i tako se neistine multiplikuju, a neznanje i pogrešne predstave o Slobodnom Zidarstvu šire Balkanom;
* sajtova na kojima se i dalje piše kako Masoni ljube jarca u zadnjicu, koji prepisuju jedni od drugih, i koji postoje samo radi uzimanja novca od reklama, bez ikakvog vođenja računa o smislu i sadržaju napisanog, jer je jedini kriterijum broj klikova, lajkova, pregleda, pa se shodno sa tim "urednici" utrkuju u smišljanju što ekstremnijih naslova koji će privući pažnju javnosti;
* "stručnjaka" za teorije zavere (bez komentara);
* klerikalnih krugova koji Masoneriju smatraju najvećim "zlom koje nam dolazi sa zapada", 
* ekstremnih političara, koji najsiromašnije slojeve huškaju protiv "Novog svetskog poretka", kojim navodno rukovode Masoni;
* ili od prevaranata u našim redovima (Masona koji su izbačeni i davno pogazili Zakletvu) pa otvaraju MLM firme koje nazivaju "ložama" da bi od naivnih otimali pare.

Da li Masoni treba da ćute, i prepuste javnost ovakvim zlonamernim i/ili neukim "izvorima"? Da li se možemo pouzdati u svest današnjih ljudi, koji će prepoznati prevare i laži, i potrošiti više sati da odu do biblioteke i tamo čitaju neku knjigu na stranom jeziku štampanu pre 150 godina, pa tako saznaju istinu o SZ? 

Ili moramo adekvatno medijski odgovoriti i svakodnevno raditi na edukaciji javnosti, posebno one profane, jer se tu kriju i naši protivnici, koje treba razuveravati i argumentima razotkrivati kao prevarante i neznalice, ali i naša buduća Braća, kandidati za prijem u naše Bratstvo?

Ko može na najbolji način vršiti edukaciju? Ima li koga boljeg i proverenijeg od iskusnih masonologa, koji su izučavanju tajni Masonerije posvetili 2-3, pa i 4 decenije života, i objavili na desetine knjiga, koje su čitane po celom svetu, a pritom imaju bogato medijsko iskustvo? Npr. Škrbić je bio u više TV duela, napisao je članke za više novina... O Rogošiću da i ne govorimo, jer se njegovi medijski nastupi na radiju i TV ne mere stotinama, već hiljadama (iz doba kada je bio rock novinar i urednik i gotovo svakodnevno bio pred TV kamerama), a tu si i novinski intervjui o Masoneriji...

 Ili će to bolje učiniti neki "portparol" ili Veliki Majstor koji o npr. istoriji srpske Masonerije ne zna ništa više od prosečnog neobaveštenog pojedinca koji je prelistao Nenezićevu knjigu? Da li onda svaki od 20-30 Velikih Majstora u Srbiji, ili njih 60-70 u regionu - treba da nastupa javno, daje intervjue po novinama i na TV, opet govoreći samo u ime svoje Velike Lože? Ili je mudrije da se tim poslom, a u ime svih nas, bave najobrazovaniji i najučeniji od nas - ekipa masonologa okupljenih u Masonskoj Duhovnoj Akademiji Balkana? Mislim da ne treba imati IQ veći od 50 da se donese jedini ispravan odgovor. Na žalost, na brdovitom Balkanu se veoma retko čine logični potezi. Ali naše je bilo da i u ovom segmentu ponudimo svoje dobre usluge. Akademija bi mogla izrasti u "opšteg portparola" balkanske Masonerije, koja bi se oglašavala i davala javna saopštenja povodom brojnih društvenih dešavanja, a  posebno onih vezanih za SZ. Velike Lože to i ne smeju da rade (jer bi se to moglo smatrati mešanjem u politiku i/ili religiju), ali ovakve izdvojene, privatne, nezavisne i neprofitne institucije, poput Akademije - itekako mogu. Zbog toga i u svetu postoje masonske fondacije, biblioteke, muzeji... koji reaguju u sličnim situacijama.

Da li su predratni Masoni bili "glupi" pa su imali dva časopisa različite namene i koncepcije? Jedan - "Šestar" je bio interni, tajni, samo za Braću - a drugi - "Neimar", koji je izlazio u Beogradu - je bio javni časopis, preko kojeg su se širile masonske ideje. Mogao se i kupiti, a izdavač masonolog Br:. Jova Aleksijević ga je slao na adrese preko 100 drugih novina i časopisa, gde je bio čitan, analiziran i prikazivan javnosti kroz recenzije i obaveštenja o sadržaju u mnogim tadašnjim štampanim medijima. Taj naš informatički "masonski dragulj" - kultni časopis NEIMAR, uređivali su i za njega pisali tadašnji masonolozi, najbolji poznavaoci različitih segmenata Masonerije, dok su se Veliki Majstori, Grand Komanderi, i drugi visoki dužnosnici - bavili svojim poslom - vođenjem masonske organizacije, Ritualnim Radom i svim onim što im je i zaista posao. Zašto je tako nešto danas nemoguće? Ili možda ipak nije? Videćemo.

Ovu kratku "ekskurziju" objavljujemo samo kao odgovor neupućenim, pa i nedobronamernim dušebrižnicima iz naših redova, koji ne shvataju značaj rada sa profanima, a posebno "Belim Masonima", pa nas zbog toga kritikuju, umesto da nam ukažu svu moguću pomoć i pruže podršku po svim pitanjima od zajedničkog značaja za celokupno balkansko Slobodno Zidarstvo.


ZBOG KOGA JE AKADEMIJA OSNOVANA?

...Ili – ko su potencijalni polaznici seminara, kurseva, osnovnih, specijalističkih, magistarskih i doktorskih studija? Za razliku od nekoliko sličnih Akademija u svetu pri nekim VL, ova je otvorena, ne samo za Braću iz različitih obedijencija i masonskih Redova i sistema, već i za profane pojedince, koji će moći da prate bazične kurseve i steknu dobro predznanje koje im može pomoći u pravilnijem sagledavanju Slobodnog Zidarstva i olakšati im put do Dveri našeg Hrama. 

Evo i grupacija kojima su namenjeni naši edukativni, medijski, kulturni, naučni... sadržaji:

ISKUSNI MASONI: bez obzira u kojoj smo obedijenciji, od mnogih koje postoje u Srbiji i na Balkanu, ugledali Svetlost – nigde nismo mogli da dobijemo očekivani nivo znanja, pa smo bili primorani da postajemo "samouki Majstori". Svima nama nedostaje nešto u temelju "Zanata", a kako pravi Mason zna da smo zauvek Učenici, i da nikad nije dovoljno učenja i Znanja, voleli bi da upravo ova grupacija prepozna svoj interes i podrži Akademiju. Mnogi kandidati čekaju da ih upravo ovi Masoni, kao Garanti, uvedu u Bratstvo. Voleli bi da upravo naiskusniji od nas daju primer nešto mlađima i upišu naše seminare i obrazovne programe. Tako će najzad upotpuniti svoje znanje, što će im pomoći da uvek imaju spremne odgovore na sva pitanja zainteresovanih "klinaca", koja ih često dovode u neprijatne situacije (kako nam sami pričaju na Belim Trpezama i "malterisanjima"), da ne znaju da odgovore na ispravan način.

Naravno, iskusniji Masoni mogu odabrati i neki od narednih seminara višeg nivoa (i naravno – specijalističke, magistarske i doktorske studije), ali ovde napominjemo da je uvek dobro "utvrditi gradivo", kao i da se niži kursevi priznaju kao deo osnovnih studija, pa je to način da se iste lakše završe, ako vas uopšte i zanima da proniknete u sve finese našeg Zanata. Među vama ćemo pronaći buduće prenosioce Znanja – asistente, docente i profesore. Posebno bi voleli da kao polaznike programa Akademije vidimo Braću iniciranu tokom 90-ih godina XX veka. Oni su podneli veliki teret, sačuvali Gradilište u teškim okolnostima (rat, sankcije, inflacija, bombardovanje, politički haos...) – ali upravo to ih je sprečilo da, uz praktično iskustvo, steknu i adekvatno teorijsko Znanje (nije bilo knjiga, interneta...), i da na jedan širi način sagledaju istoriju i filozofiju Slobodnog Zidarstva. Došlo je vreme da rasterećeni brojnih obaveza u svojim ložama (što im dozvoljava višedecenijski masonski staž) urade nešto i za svoje zadovoljstvo i družeći se sa svojom Braćom, iskusnim Masonima – masonolozima, diskutuju o našem zanatu kome smo posvetili veliki deo života, novca, energije, emocija...

MLADI MASONI: Naravno, oni koji su tek prošli kroz naše Dveri ni ne mogu biti upućeni u misterije Slobodnog Zidarstva. Upravo njima je i najpotrebnija adekvatna obuka. Onu vezanu za pravilno izvođenje rituala i sl. – dobiće u svojoj loži (ili u određenim situacijama i na Akademiji, ali i to preko svojih velikih loža), ali onu duhovnu mogu na najbolji način dobiti u Akademiji. 

LUFTONI I LUFTONKE: Naši sinovi i kćeri - naravno da su UVEK dobrodošli, i njih tradicionalno i smatramo Braćom bez obzira da li su već primljeni u naše Bratstvo, ili još uvek nisu iz bilo kog razloga. Za njih važe i posebni uslovi, uz sve moguće pogodnosti i pažnju oko njihovog upoznavanja sa Zanatom njihovih očeva. Među polaznicima prvog seminara su i dva 19-godišnja luftona, jedan Rogošić i jedan Škrbić. A svoju decu ne bi usmeravali na sadržaje koje ne smatramo odličnim za njihov duhovni razvoj i sveukupni prosperitet. Možda je ovo i lakši put, nego da svojim rođenim sinovima odgovarate na pitanja o Masoneriji, jer odnos "otac - sin" sa svom svojom kompleksnošću, posebno u tinejdžerskim godinama, može dovesti i do animoziteta, tj. odbojnosti luftona prema "očevom društvu", pa će topao i pedagoški pristup članova Akademije tu učiniti mnogo više i možda na bolji način vašoj deci približiti brojne lepote ali i prednosti i koristi Slobodnog Zidarstva. Svi članovi Akademije su očevi, pa nam u segmentu masonskog obrazovanja možete sa punim poverenjem poveriti svoju, a samim tim - i našu, decu. U ovu kategoriju dobrodošlih naravno spadaju i svi drugi koji su bliska rodbina naše Braće - njihove supruge, očevi, rođena braća i sl.

MASONI IZ DIVLJIH ORGANIZACIJA: Oni "nedovoljno informisani" (da se tako lepše izrazimo) će smatrati da to što su dali 800-1000 EUR i odmah dobili majstorsku kecelju iz ruku takođe divljih "masona" – ih čini "masonima". Kao što i neki političari pomisle da mogu kupiti diplome na "divljim" fakultetima. Oni mudriji, koji su otvorili oči, znaju da su im svesno prikazivane stvari u izvrnutom, pogrešnom, nakaradnom obliku – i da je krajnji trenutak da nešto o Masoneriji i nauče, ali na ispravan i tačan način. Takvima su Dveri Akademije širom otvorena, i tu će pored lične obuke moći da dobiju i savete iz svih drugih oblasti Slobodnog Zidarstva, što im može biti dragoceno u stvaranju novih organizacionih sistema. Mi sve pojedince koji su položili kakvu-takvu masonsku zakletvu i koji su primljeni po kakvom-takvom rituali, uz dodatni uslov da su željni Znanja i učenja i čitaju masonsku literaturu - prihvatamo kao Braću, i smatramo da im treba ukazati šansu. Seminari naše Akademije su jedna od tih šansi, koja može biti "portal" za eventualnu regularizaciju u ozbiljnim i pravim masonskim organizacijama, naravno ako se za to steknu uslovi. U krajnjem slučaju, ako ste već opasali "lažnu kecelju", ne propustite mogućnost da dobijete PRAVO ZNANJE, uz višestruko niže cene kotizacije, koje su formirane - ne da bi se punili džepovi nezajažljivih "vlasnika firmi" (tj.  navodnih "loža") kao kod dažbina koje ste davali da vas "prime u masone", već da se pokriju najosnovniji troškovi rada Akademije i njenih članova. Znanje ili divlja & lažna "masonerija" - odlučite sami. Danas imate mogućnost da na seminarima Akademije saznate sve, pa čak i o tome ko je regularan, šta zaista regularnost jeste, koji su oblici regularnosti, pa da sami procenite u kakvom ste se društvu obreli. "Neobaveštenost" koju smo vam i mogli oprostiti kada ste stupali u redove "divlje masonerije", gde ste odmah postajali i "majstori", se više neće moći prihvatati kao izgovor. Naše Dveri su posebno otvorene za vas. Želimo da postanete "pravi Masoni", naša istinska Braća, koja će proniknuti u tajne Slobodnog Zidarstva i shvatiti njegovu svrhu, koja nikako nije kupovina besnih kola i kuća "vlasnika velikih loža" koji i dalje vrbuju naivne, praveći od Masonerije unosan biznis, i snimajući najprostije i najbahatije video klipove koje posle postavljaju po netu.

MASONI IZ INOSTRANSTVA: Naravno, dobrodošli ste Braćo (i Sestre)! Zbog ratova i drugih nedaća, migracije sa naših prostora traju već duže od veka, i mnogo je naših ljudi koji su inicirani u inostranim ložama, od kojih su neki dostigli i visoke stepene i obavljaju najviše dužnosti. Uostalom, i dva člana Akademije su Srbi Masoni iz Nemačke i Kanade. Ovde ćete na "našem" jeziku (srpskom, hrvatskom, bošnjačkom, crnogorskom – zovimo ga kako god nam drago, važno je da se razumemo) apsolvirati neke od masonskih veština, i upoređivati ih sa onima koje se praktikuju u vašim zemljama. Takođe, dobićete ispravne informacije o istorijatu Masonerije na tlu Srbije i Balkana. Kursevi su prilagođeni, pa ih možete dopisno pohađati bez ikakvog gubitka u transferu Znanja. Posebno su dobrodošli Masoni sa ex-YU prostora. Voljom Velikog Neimara, u Srbiji se skoncentrisala silna energija koja je i stvorila, između ostalog, i ovu Akademiju. To nas obavezuje da preuzmemo brigu i o Braći iz ex-YU regiona, i da im pomognemo da se i kod njih stvore kadrovi koji će moći u decenijama koje su pred nama da izvedu gradnju ovakvih divnih Hramova Duhovnosti koji su već nikli u Srbiji, i da nam možda u budućnosti pomognu, kada u Srbiji nastupi (a desiće se i to) oseka istraživača i poznavalaca Slobodnog Zidarstva. I dosadašnjim radom smo pokazali da nam je podjednako stalo da se masonsko Svetlo širi u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Bosni i Makedoniji, jer ceo Balkan smatramo jedinstvenom "balkanskim masonskim prostorom" i zalažemo se za razvoj bratskih odnosa, ali ovaj put zasnovanih na Istini, na iskrenom uviđanju grešaka iz prošlosti i sadašnjosti u našim među-masonskim odnosima, i građenju zajedničkog Hrama duhovnosti na temelju reciprociteta i zajedničkih interesa, a posebno ličnom odnosu slobodnih pojedinaca (a ne masonskih organizacija) i nikako na nekakvoj lažnoj "bratstvo-jedinstvenosti", koja je i dovela do raspada prethodnih zajedničkih država, kako 1941, tako i 1991. Insistiramo na Znanju, ličnim moralnim kvalitetima pojedinaca i ljubavi prema Slobodnom Zidarstvu, jer nas to povezuje i predstavlja dovoljan "malter" za našu zajedničku Gradnju. U radu masonskih organizacija (velikih loža posebno) se uvek osećaju i "prsti politike", što ćemo u okviru rada Akademije izbeći insistiranjem na ličnom odnosu "Brat – Bratu", bez upliva, pa ni pominjanja ako nije neophodno, naših matičnih loža i velikih loža i njihovih odnosa. 

DA LI ĆE SVI ZAINTERESOVANI MASONI AUTOMATSKI BITI PRIMANI NA OBRAZOVNE PROGRAME AKADEMIJE? Ne. U Masoneriji uvek postoji nekakva balotaža. Takođe, "...moja me Braća priznaju za takvog...". Ako ste po svojim postupcima u profanom životu, ili delovanjem u Masoneriji, ili javno, na društvenim mrežama ili medijima – pokazali da ne delimo iste vrednosti, moguće je da vam se Dveri ovog Hrama neće otvoriti, bez obzira na blještavu kecelju koju nosite i visok stepen kojim se dičite. Jednostavno – "ne znate lozinku", ili "semestralnu Reč", a njih dobijaju oni koji baštine istinske vrednosti Slobodnog Zidarstva i koji Znanje stavljaju ispred imanja, a svoje metale uvek ostavljaju ispred Hrama. Ukoliko uvidite gde ste pogrešili, ili nam iskreno pojasnite razloge vaših reakcija, tolerantni kakvi jesmo, ćemo vas bratski zagrliti i primiti u naš svet, u "Krugove među Krugovima", u društvo posvećenih koji u Masoneriji vide mnogo više od običnog kluba za dokonu gospodu, ili humanitarnog društva, a Masonsku Duhovnu Akademiju Balkana smatraju stožerom masonološkog istraživačko-prosvetiteljskog rada na Balkanu.

PROFANI KOJE LIČNO POZNAJEMO - "BELI MASONI": Kroz kontakte sa čitaocima knjiga koje objavljujemo, kao i kroz edukativni rad na društvenim mrežama i na druge načine, tokom poslednjih godina došli smo u kontakt sa više stotina zainteresovanih pojedinaca koji zbog različitih razloga još uvek nisu pronašli put to Hrama, ili se nisu odvažili da zakucaju na naše Dveri. Mnogima od njih smo i pomogli, usmeravajući ih i preporučivajući ih, pa su pojedini od nekadašnjih "Znanja žednih čitača knjiga" već postali iskusni Majstori Masoni, koji na svojim leđima nose rad svojih loža. A na Put koji nam je obeležen su stupili upravo preko kontakta sa piscima ili izdavačima masonske literature. Za takve, sa kojima smo u kontaktu – nema dodatnih upisnih procedura i provera, njima se dozvoljava upis, jer je (delimično) zbog njih Akademija i osnovana – da onim najzainteresovanijim pruži prave informacije.

"Beli Masoni" ili "Masoni bez kecelje (pregače)" su vekovima bili izuzetno važni, a nekad i neophodni radi ostvarivanja masonskih ideja, i pravi Masoni su se prema njima uvek odnosili sa najvećim uvažavanjem i poštovanjem, a nikako sa "visine" i sa arogancijom, jer eto, oni su "samo" profani, a mi smo "čak" Masoni. Takva nadmenost nije primerena istinskim Masonima, jer smo svi jednom davno bili sa druge strane Dveri, i svi smo bojažljivo, sa povezom na očima stupili u Hram. To što je neko to uradio ranije, ne čini ga boljim. I Andersonova Konstitucija to proklamuje: "Nikad prema godinama (stažu) - uvek prema vrlinama". Sa tugom čitamo neke komentare nedovoljno duhovno osvešćene Braće koji nam zameraju što na naše seminare primamo "tamo neke profane", ne pokazujući ni tračak želje da shvate ko su ti "profani". A to su "Beli Masoni", naši prijatelji ili poznanici, koji su pročitali daleko više knjiga i daleko više znaju o Slobodnom Zidarstvu od tih Masona ili "masona". Za "Bele Masone" će uvek biti mesta u našem životu, za našom trpezom, i naravno na Akademiji.

PROFANI KOJE LIČNO NE POZNAJEMO: Ovde ćemo biti oprezni. Jer ako se ne nalazite na četvorocifrenom spisku onih koji su kupovali masonske knjige iz naših edicija, verovatno i niste zainteresovani da nešto naučite, već mislite da je ovo prečica kako bi se domogli masonske kecelje, a ona je starija od rimskog orla i zlatnog runa i nju su nosili mnogi najistaknutiji predstavnici ljudskog roda, pa samim tim – nije za svakoga, i nije je lako zaslužiti. To što niste čitali predstavlja "otežavajuću okolnost" za upis, jer se seminari baziraju upravo na čitanju udžbenika, nakon čega se diskutuje na teme iz gradiva. No, moguće je i da se među vama kriju pravi kandidati, istinski tragaoci za Svetlošću, koji jednostavno nisu nabasali na nekog od nas. Ne čitaju ni mnogi Masoni, pa vam ni to nećemo uzeti kao eliminatornu okolnost, već vam pružiti mogućnost da taj nedostatak ispravite. Na našim seminarima biće možda mesta i za vas. Ali se prethodno moramo upoznati, po mogućstvu i lično, zatim malo on-line ćaskati, da nam se predstavite, da vidimo ko ste i zašto vas zanima Kraljevska Umetnost. Nadam se da ovo ćaskanje nećete shvatiti kao proveru, već upoznavanje sa nekim ko vam može pomoći da dođete do Znanja za kojim tragate. Da budemo sasvim jasni: učešće na seminarima nije nikakva "ulaznica" za Masoneriju, ali može biti način da nekog upoznate ko bi vas eventualno, ako pokažete kvalitete, mogao preporučiti... Jedan broj zainteresovanih smo odbili iz različitih razloga koje uglavnom ne pojašnjavamo. Sve ovo ne sme da vas obeshrabri, već naprotiv – da vas motiviše da hrabro i iskreno zakucate na Dveri Akademije i kažete nam – "Želim da učim, da saznam, da postanem bolji čovek". Ako su vaše reči iskrene, a namere časne, veoma je moguće da ćete biti primljeni među sebi slične tragače za Istinom. One koje procenimo kao potencijalno vredne, ali u datom trenutku još uvek nespremne, takođe nećemo odbaciti. Preporučićemo im pravu literaturu, i ostati u kontaktu, razmenjivati ideje, davati pojašnjenja i odgovore na neka pitanja, i pratiti njihov razvoj u nadi da će se stvoriti uslovi da uđu u Hram MDAB. 

NE PRIZNAJEMO RAZLIKE!!! 

Da li pripadate lepšem ili snažnijem polu? Da li ste ove ili one nacije i vere? Da li ste u regularnoj, iregularnoj, tradicionalnoj, liberalnoj, dogmatskoj, adogmatskoj, ezoteričnoj, kontemplativnoj (pa i "divljoj")... Masoneriji? Da li svoj maternji jezik nazivate srpskim, hrvatskim, bošnjačkim, bosanskim, crnogorskim, makedonskim, slovenačkim, našim, naškim...? Za nas ove razlike nemaju nikakvu važnost. Jedino je važno da smo dobri ljudi na dobrom glasu, da delimo iste vrednosti otelotvorene najkraće u maksimi "Sloboda - Jednakost - Bratstvo" i da nema jezičke barijere koja bi nas sputala u razmeni iskustava i transferu Znanja. Političko ubeđenje ipak može biti ono što će nas razdvojiti. Ako smatrate da gore navedene razlike imaju važnost ili na bilo koji način svoju rasu, naciju, pol.. smatrate boljim od drugih, zaobiđite naše Dveri, jer vam se one u tom slučaju i neće otvoriti.

POŠTUJEMO RAZLIČITOSTI 

Imamo razumevanja za različite uslove u kojima živimo u različitim ex-YU državama. Takođe, različiti su nam i putevi razvitka Masonerije, i to neminovno dovodi do različitosti koje ako prihvatimo, možemo pretvoriti u prednost, u ono što nas spaja. Takođe je bitno da naglasimo da nećemo priznavati nikakvu suprematiju bilo kog masonskog Reda u odnosu na neki drugi (npr. Škotskog Reda u odnosu na Jovanovski i sl.), ili bilo koje grane Masonerije (npr. regularne u odnosu na ezoteričnu, ili liberalne u odnosu na tradicionalnu i sl.). Masonerija u svojoj šarolikosti, sa brojnim različitostima i tvori jednu predivnu duhovnu građevinu. "Neka cveta hiljadu cvetova" - davno je rekao Mao Cedung (po ranijoj transkripciji Ce-Tung) u komunističkoj Kini, pa bi i Masoni, kao promoteri slobodne misli i protivnici svakog dogmatizma, mogli da ovu ideju implementiraju u rad svojih organizacija. A vaše je lično pravo da u svojim ložama ili u svoje ime javno zagovarate jednu ili drugu ili stotreću opciju. U najkraćem, polaznici iz redova RVLS, VLH, VLBiH... će imati isti tretman kao i oni iz VNLS, VOF, VNLH pa i onih pojedinaca koji su u otcepljenim delovima VOS, pa čak i onih koji su još uvek u VOS ili VOH. Spaja nas želja za Znanjem i na tome ćemo insistirati, a sve različitosti ostavljati ispred Dveri ovog našeg specifičnog Hrama duhovnosti. Inače, i članovi ove Akademije imaju veoma različit pogled na Slobodno Zidarstvo; Rogošić je  tradicionalista "škotske provinijencije", dok je Škrbić "ezoterični liberal"... Vidimo i sami - uvek je lako naći ono što nas može udaljiti i podeliti, zato ove različitosti shvatamo kao prednost i pomoć u sveobuhvatnom sagledavanju Kraljevske Umetnosti, bez želje da ikome namećemo sopstvena viđenja, ali i uz odlučnost da odbranimo pravo na njihovo postojanje. "Ne slažem se niti sa jednom rečju koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš" (Br:. Volter - François Marie Arouet - Voltaire, 1694-1778, primljen je u Parizu u loži "Devet sestara" par meseci pred smrt, u prisustvu mnoge poznate Braće, a među njima i Bendžamina Frenklina). Pomislimo uvek na reči našeg Brata Voltera kada oduzimamo nekom Masonu pravo da iznese svoj stav sa kojim se ne slažemo.

Uostalom, možda je i najbolja ilustracija ciljne grupe kojoj se obraćamo - sastav polaznika prvog istorijskog seminara, o kome možete pročitati više na posebnoj stranici (klikni na link) ovog sajta. 

O metodu i načinu rada, detaljne informacije možete pročitati na posebnoj stranici, tj. OVDE.


*  *  *  *  *  *  *

SVE INFORMACIJE O AKADEMIJI - MDAB MOŽETE DOBITI PREKO OVIH KONTAKATA: 
Dekan Rogošić će odgovoriti na sva vaša pitanja, dok profesori nemaju takvu obavezu (osim odgovora na pitanja polaznika seminara), pa se potrudite da im postavite pitanja samo iz dole pomenutih oblasti.

dekan Dr Branko Rogošić (sva pitanja o radu Akademije, od upisa, cena, pa do sticanja diploma na doktorskim studijama, donacijama, nabavci knjiga - bukvalno sve): 
m.d.akademija.b.rogosic@gmail.com -zvanični email Akademije; 
advokatrogosic@gmail.com - privatni Rogošićev e-mail; 
porukom u inbox FB profila Branka Rogošića (klikni na link);
porukom u inbox zvanične FB stranice Akademije (klikni na link);
preko kontakt stranice ovog sajta (klikni na link).

rektor Dr Slobodan Škrbić (sva pitanja o nastavi, sadržaju svih predmeta i sl.):
m.d.akademija.b.skrbic@gmail.com - Škrbićev "akademski" e-mail;
porukom u inbox FB profila Slobodana Škrbića (klikni na link).

prvi prorektor Dr Zoran Totić (sva pitanja o nastavi, sadržaju Totićevih predmeta i Škotskom Redu):
m.d.akademija.z.totic@gmail.com - Totićev "akademski" e-mail;
porukom u inbox FB profila Zorana Totića (klikni na link).

profesor Dr Jordan Đević (sva pitanja o masonskoj književnosti, njegovim predmetima i Švedskom Obredu):
m.d.akademija.j.djevic@gmail.com - Đevićev "akademski" e-mail;
porukom u inbox FB profila Jordana Đevića (klikni na link).

Powered by WebExpress