Jordan_Djevic_3.jpg

Dr JORDAN ĐEVIĆ - o autoru

muzičar i autor prve knjige srpske masonske književnosti, kao i brojnih masonskih pesama i eseja

Jordan Đević je rođen u Čačku poslednjih dana 1965. godine. Sa 11 godina je isteran iz školskog hora kao "nemuzikalan". Tri decenije kasnije je nastupao na najprestižnijem evropskom jazz festivalu u Montreu. Od detinjstva je vezan za crno-bela polja; prvo ona na harmonici koje je milovao prstima, a zatim ona u masonskim hramovima po kojima je hodao i obavljao oficirske dužnosti. 

Sa harmonikom je nekoliko puta obišao planetu, nastupao na svim mogućim i nemogućim televizijama, festivalima, stadionima, najvećim koncertnim halama i najsumnjivijim kafanama. Živeo je u Roterdamu, Amsterdamu, Beču, Minhenu, Cirihu, Sent Galenu, u mnogo drugih manjih gradova, da bi se na kraju skrasio u Štutgartu. Muziku doživljava kao umetnost i kiseonik, a ne "zanat", jer je njegov zanat drugačiji - zidarski. Danas stvara muziku koja muzičkim kritičarima, naučenim da se sve mora svrstati u zasebne "fioke", stvara glavobolju! Zvuci koji izviru iz Đevićeve imaginacije i harmonike eklektički, ali sa merom, kombinuju srpsku muzičku tradiciju sa latino muzičkim nasleđem, džezom, klasikom, pa i trip-hopom. Najčešće je nazivaju "avangardni Balkan Jazz". Kao omaž rock muzici, ponekad - na zaprepašćenje publike, koristi i efekte koje je koristio i Hendriks - distorziju i wah-wah. Danas najčešće nastupa sa talentovanim fingerstyle-gitaristom Marcel Cestari-jem (kao sastav "Jordan & Marcel") sa kojim je održao stotinak nezaboravnih koncerata i objavio tri CD-a. 

Đević je dugogodišnji slobodni zidar (od 2000.), član i Oficir svoje matične plave lože "Licht am Stein" iz Štutgarta (i još dve druge), koje rade pod zaštitom Ujedinjenih Velikih Loža Nemačke, zatim crvene lože "Lux et Veritas" i član nemačkog Kapitela u loži "Lucens".  

Oženjen je Natašom, sa kojom ima ćerku Katarinu, koja idući očevim stopama već vešto vlada violinom i mlađeg sina Davida. 

"Priče slobodnih ljudi" je njegova prva, ali sigurno ne i poslednja knjiga. Upravo radi na romanu "Zaostavština Joane Vltavske", sa ezoterijskom tematikom. 

2019. poslao je član i dopisni profesor Masonske Duhovne Akademije Balkana i ovu dužnost je obavljao sve do 2022. godine, kada je MDAB završila svoju direktnu obrazovnu misiju, preko održavanja edukativnih seminara. 

O Jordanu Đeviću kruže raznorazne priče, pa je već umoran od odgovora snimio pesmu za znatiželjne - "Za mene kažu" (sa CD-a "Ruke čarobnjaka", PGP RTS, 2016) koju možete poslušati na youtube-u, pa će vam neke stvari biti jasnije. Ili neće...

www.jordandjevic.com


Više informacija o knjizi "Priče slobodnih ljudi" (naručivanje, sadržaj i dr.)
Novelu "Pismo Bratu Nikoli" iz Đevićeve knjige možete pročitati OVDE, a njegovu pesmu "Sudi mi bagra" - OVDE.

Powered by WebExpress