Mudrac.jpg

PROFESORI MASONSKE DUHOVNE AKADEMIJE BALKANA

MDAB je prva privatna i nezavisna masonološka obrazovna institucija na svetu, koja je otvorena za Masone i Masonke bez obzira na Veliku Ložu, Suvereno Svetilište ili drugi oblik masonskog organizovanja kome pripadaju, kao i u određenoj meri za profane pojedince željne Znanja o Kraljevskoj Umetnosti.

Osnovana je po svim drevnim masonskim pravilima i čine je najveći poznavaoci Slobodnog Zidarstva na našim prostorima, a možda i šire.

Kontakt: m.d.akademija.b.rogosic@gmail.com
(ostali kontakti su dati na dnu ove strane)KORENI AKADEMIJE (Neka bude Svetlo u hladu Akacije)
Iako inicijalni početak nastanka srpske i balkanske moderne masonologije (pa samim tim i Akademije, kao njenog Magnum Opus-a) možemo vezati za 2005. i izlazak prve Škrbićeve knjige "Fiat Lvx", nastanak čvrstog jezgra srpskog masonološkog "dream-team"-a ćemo ipak locirati na 2010. godinu, kada su se na tada izuzetno popularnim masonskim internet forumima "Bagremov Hlad", i onom na sajtu RVLS, sreli i prepoznali Rogošić, Đević i G.I.. Iako po masonskom stažu najmlađi, ali sa izvanrednim organizacionim sposobnostima i harizmom i energijom koja motiviše i pokreće, Rogošić se naredne godine povezuje sa Škrbićem, stvara svojevrsni pro-aktivni "masonski kružok"i prvi zajednički projekat Škrbića, Đevića, G.I. i Rogošića se pojavljuje sredinom 2012. godine - časopis "AKACIJA". Bio je to prvi masonski časopis koji je izašao izvan uskih granica Srbije, kao i još užih granica jedne, pa ma koje, velike lože. Od narednog broja "Akacije" četvorki se priključuje i Totić, koji se tada odvažio da podeli sa javnošću svoje misli u pismenoj formi. Bitno je primetiti da iako pripadaju najrazličitijim masonskim sistemima, Redovima, organizacijama, pa i filozofijama, doktrinama i shvatanjima filozofije - ova petorica Slobodnih Zidara međusobno iskazuju maksimalnu toleranciju, shvatajući da su ljubav i poznavanje Masonerije, patriotizam, ali i osećaj za pripadanje širem, "balkanskom masonskom prostoru", kao i odgovornost prema budućnosti koji zahteva i podrazumeva edukativni rad u sadašnjosti, radi ispravljanja grešaka iz prošlosti - dovoljan skup faktora za ostvarivanje čak i najvećih dometa. Upravo bi to mogla biti i formula za ujedinjenje balkanskih masonskih organizacija makar u nekim segmentima ili projektima od zajedničkog interesa (npr. zašto ne sagraditi zajednički VELIKI HRAM u Beogradu, gde bi svako imao po pola, ceo ili više spratova, u zavisnosti od učešća?!, bez obzira na sve iz inostranstva nametnute podele). Tim koji će promeniti tok istorije srpskog i balkanskog Slobodnog Zidarstva, i koji je objavio preko 30 knjiga do danas, je bio formiran, u sastavu:

Br:. BRANKO ROGOŠIĆ

Br:. SLOBODAN ŠKRBIĆ

Br:. ZORAN TOTIĆ

Br:. JORDAN ĐEVIĆ.


DRUŽINA BELIH RUKAVICA (Kamen od ugla)

Povezani bratskom ljubavlju i poštovanjem, ali i željom da jedni od drugih uče i razmenjuju iskustva o Kraljevskoj Umetnosti, dvojica Beograđana, jedan Novosađanin, jedan Čačanin nastanjen u Štutgartu i jedan Vukovarac (danas) iz Vankuvera, su na logičan način nastavili svoju saradnju kroz naredni Rogošićev projekat - izdavačku kuću "Masonerija u Srbiji", koja je omogućila da se knjige petorice masonologa prošire - ne samo širom Balkana, već i mnogo dalje, na svih 5 kontinenata! Upravo je rad ove izdavačke kuće, koja je objavila već 20-ak autorskih naslova (a biće ih makar 100, kako je Rogošić obećao), voljom Velikog Nemara, spojilo Rogošića sa hiljadu-i-više čitalaca, većinom Masona iz Srbije i regiona, iz svih mogućih i "nemogućih" masonskih organizacija. Vodeći sa njima svakodnevne razgovore (on-line i uživo), koji su pre svega bili odgovori na brojna pitanja Braće koja su mu se, kao znalcu materije, obraćala sa punim poverenjem, Rogošić je stvarao, i u praksi isprobavao, jedinstven prosvetno-obrazovni METOD (više o njemu na posebnoj strani sajta) prenosa Znanja o Slobodnom Zidarstvu, koji je postao "kamen od ugla" Akademije. Na fenomenalno logičan i prirodan način jedna pozitivna stvar je rađala narednu. Braća masonolozi su se ukljućivali u projekte bez ikakve sujete, ulažući sopstvena sredstva i ne očekujući ikakvu nagradu, osim osećaja dobro obavljenog posla. Specifični metod transfera znanja su preuzimali i drugi masonolozi, dopunjavali ga te se on razvijao i od 2016. implementirao u praksi dajući divne rezultate. Neki od tih "rezultata na dve noge" su nekada bili prosečno informisani profani znatiželjnici koji su gutali knjige koje je Rogošić pisao i/ili objavljivao, a danas su Majstori Masoni sa izuzetnim Znanjem, koje ih čini boljim "zanatlijama" od mnogih Slobodnih Zidara primanih tokom 90-ih, kada nije bilo ni adekvatne literature, ni kontakata sa svetom, a ni zeitgeist-a koji bi isticao važnost Znanja u Slobodnom Zidarstvu, što bi takve podsticalo na samostalna istraživanja u cilju duhovne nadgradnje. Jednostavno, promovisale su se neke druge vrednosti koje su i stvorile jedan specifični slobodnozidarski defekt koji masonolozi nazivaju "burazerska Masonerija", koji i danas u velikoj meri utiče na formiranje masonskog javnog mnjenja, gde je važnije KOGA znaš od onoga ŠTA znaš, gde je bitnije KADA si primljen od onoga KAKO shvataš sopstvenu inicijaciju, ali i organizaciju u koju si primljen. Jedan od najvažnijih zadataka Akademije je da ovaj defekt iskoreni, pa je jasno zašto se javljaju neprijateljski glasovi, kako sa "burazerske" strane, tako gotovo identični i sa njoj bliske, strane "MLM divlje Masonerije", koja mnogo toga i vidi na isti način kao prethodna grupacija.


NEFORMALNA ISTRAŽIVAČKA RADIONICA (trust mozgova i "Piramida moći")

I zajedničko utemeljenje Masonske Duhovne Akademije Balkana je došlo kao logična nadgradnja bratske ljubavi, ali i želje da se Svetlost proširi što dalje i da se Znanje prenese prvenstveno balkanskim Masonima, zatim svim Masonima iz sveta, a naravno i profanoj javnosti - jer se tu nalaze mnogi dobri ljudi na dobrom glasu, koji čekaju da budu prepoznati i preporučeni za prijem u Bratstvo. Petorica masonologa su Masoni u 3 zemlje (Srbija, Nemačka i Kanada), pripadnici "regularne" i "iregularne" Masonerije, članovi Jovanovskog, Škotskog, York, Švedskog, Memfis-Mizraim i drugih masonskih redova, članovi viših stepena i pobočnih redova, viteških organizacija i drugih društava sa tajnama (uključujući i ono na samom vrhu "Piramide moći"), sa ukupnim masonskim stažom od oko 75 godina, i sa čak preko 100 godina staža u "društvima sa tajnama". Svi su u najboljim godinama, od 50 (Škrbić), do 57 (Totić), svesni da decenijama nagomilano Znanje moraju prenositi mlađim generacijama, jer je u tom transferu i sadržana jedna od bitnih svrha Slobodnog Zidarstva. Ovaj trust mozgova smo do skora nazivali "neformalnom istraživačkom radionicom", što je ona i bila, predstavljajući tada proto-fazu danas postojeće Akademije. 


...MOJA ME BRAĆA PRIZNAJU ZA TAKVOG... (stvaranje krova pod Vedrim Nebom i balotaža)

Akademija je otelotvorenje vizije i višegodišnjeg promišljanja Branka Rogošića, koji ju je osnovao, dao joj ime "Masonska Duhovna Akademija Balkana" i odmah u nju pozvao Škrbića, Totića, G.I. i Đevića, koji su nošeni entuzijazmom i oduševljenjem prihvatili poziv. Kao i kod osnivanja prve Velike Lože 1717. ili drugih sličnih situacija, kada jednostavno nije postojao neko ko bi "uneo Svetlo" (jer je ova Akademija prva ovakve vrste u istoriji sveta), pribeglo se drevnom masonskom principu PREPOZNAVANJA. Braća, iskusni Masoni (svi ispravno inicirani i posvećeni na stepen Majstora u pravim i potpunim ložama) i pisci brojnih knjiga, su pod Vedrim Nebom, shvatavši masonsko-pravnu važnost činjenice da ih je 5, priznali jedan drugome zasluge za razvoj masonske misli na Balkanu, a zatim su među sobom izabrali (balotirali) trojicu koja će voditi Akademiju, ponovo u skladu sa drevnim masonskim pravilima. Jednoglasno su izabrali Rogošića za dekana, Škrbića za rektora, a Totića za prvog prorektora, dok su G.I. i Đević, zbog činjenice da ne žive u Srbiji, izabrani za dopisne profesore sa punim kapacitetom članova Akademije i pravom da se u skladu sa svojom odlukom priključe svim aktivnostima Akademije. Ako vas titule dekana, rektora i prvog prorektora, pored akademskih - podsećaju i na dužnosti Starešine i dvojice Nadzornika u loži, niste pogrešili, iako MDAB nije i nikad neće biti loža, već je samosvojna posebna masonska organizacija sui generis, neuporediva ni sa jednom postojećom do danas. Nakon ovog izbora i utemeljenja institucije, shvatavši da ona ima višestruk zadatak, ne samo da obrazuje Masone na seminarima, kursevima i osnovnim studijama, već i da stvara buduće masonologe, članove Akademije i profesore (tj. visoko-obrazovani nastavno-naučni kadar), po viziji spiritus movensa Akademije - Branka Rogošića, pristupilo se PRIZNAVANJU počasnih akademskih titula.


...JA TE STVARAM, ČINIM I PRIMAM

Da bi mogle da se organizuju magistarske i doktorske studije, kao i da bi se redovi Akademije mogli proširiti drugom zaslužnom Braćom, članovi su morali poneti i doktorske titule iz masonologije, kako bi ih mogli dalje prenositi i proizvoditi (stvarati u masonskom smislu te reči) Braću u ta zvanja. Prema našim saznanjima, ovo su prve titule takvog imena i značaja u istoriji masonologije, pa ponovo nije bilo nikoga, ko ih već poseduje, pa se ponovo primenio gore pojašnjeni masonski metod. Prvo su članovi Akademije jednoglasno dodelili Rogošiću počasni doktorat iz sve tri masonološke oblasti - Filozofije prirode, Masonologije, i Kraljevske Umetnosti, a zatim i Škrbiću. Samo njih dvojica, i eventualno jedan najveći donator (Utemeljitelj Akademije) će moći da ponesu trostruki doktorat - kako danas, tako do večnosti, što je i određeno aktima MDAB. Zatim su članovi Akademije jednoglasno dodelili počasni doktorat iz Masonologije Totiću i G.I., a zatim i Đeviću, ali iz Kraljevske Umetnosti, čime je oformljen pravi i potpuni akademsko-profesorski tim, sa punim kapacitetom da širi Svetlost i Znanje i proizvodi nove doktore i magistre masonologije, kako one počasne, tako i one redovne, nakon završetka odgovarajućih studija.

Uslov za prijem u članstvo na Akademiji bio je i biće  - isključivo ZNANJE, ali ono koje se može proveriti na lak i merljiv način, i to:
* brojem, kvalitetom i uticajem objavljenih masonskih knjiga (osnovni uslov);
* masonskim stažom;
* praktičnim dostignućima tokom masonskog života.


AKO LAŽU KOZE, NE LAŽU ROGOVI (33 knjige ili više ih je napisano no što su ih mnogi pročitali)

Primetili ste, nismo nigde pomenuli kojim masonskim organizacijama pripadaju petorica članova Akademije! Jednostavno, to nema nikakve veze sa njihovim stvaralaštvom i prosvetiteljskim radom. Sve što su uradili - uradili su sami, svojim samopregornim i istrajnim radom, bez ikakve institucionalizovane pomoći, svojom energijom i sredstvima, pa nema nikakve potrebe da se bilo koja Velika Loža pominje u bilo kojem kontekstu Akademije. Njeni članovi hrabro nastupaju pod svojim ličnim imenima otkrivajući svoj masonski identitet (a to na Balkanu nikad nije bilo korisno, niti mudro), a svoj rad, kao i do danas, stavljaju javnosti na proveru. Članovi MDAB nikad ne reprezentuju u bilo kojoj formi mišljenje niti stavove bilo koje Velike Lože, a posebno ne onih kojima u plavim ložama pripadaju, već isključivo svoje lično mišljenje, ili stavove MDAB, kao nezavisne i privatne masonske institucije sui generis, kada u njeno ime nastupaju.

Za kraj predstavljanja nastavno-naučnog kadra Akademije, iako to većina onih koji zaista vole Kraljevsku Umetnost odavno znaju i upoznati su sa njihovim radom, prikazaćemo bibliografiju (spisak objavljenih knjiga) članova Akademije, počasnih doktora masonologije:

dekan Br:. Branko Rogošić (advokat, rođen 1966, živi u Beogradu, Srbija)
Decanus Praefectus, H.R., Dr Ph.N., L.L.Sc. & R.A. (h.c.)

objavljene masonske knjige: 
1) Prva masonska loža u Srbiji "Bajram beg", Beograd, 2016; 
2) Knez Mihailo i Masoni, Beograd, 2016; 
3) Prvi srpski mason grof Gundulić (1711-1774), Beograd, 2016; 
4) Akacija br. 1, 2, 3 i 4 (2012-2017). Beograd, 2018; 
5) Akacija br. 5, Beograd, 2018; 
6) Pod znakom "Plamene zvezde", Beograd, 2018; 
7) Nova otkrića u istraživanju istorije srpske Masonerije, Beograd, 2019;
8) 100 godina od osnivanja Velike Lože SHS "Jugoslavija", Beograd, 2019;
9) Albert Pajk – MORAL I DOGMA Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Reda Masonerije, novi i osavremenjeni prevod originalnog teksta iz 1871., ilustrovano izdanje sa pojašnjenjima i komentarima, I deo – broširano, Beograd, 2019;
9a) Albert Pajk – MORAL I DOGMA DPŠR Masonerije, I deo – limitirano prošireno izdanje, tvrdi povez, Beograd, 2019;
10) Osnovi masonskog prava, Beograd, 2019;
11) Uvod u opštu i balkansku istoriju Slobodnog Zidarstva, Beograd, 2019;
12) Unutrašnja organizacija Velikih Loža, Beograd, 2019;
13) Slava Znanju br. 1, Beograd, 2019.

Rogošić je objavio još 10-ak knjiga o muzici i muzičkih udžbenika, od kojih izdvaja prvu neoficijelnu biografiju benda IRON MAIDEN u svetu - "U znaku zveri" (2006), zatim "Blues-Rock sola za gitaru" (1999) i "Gitara za početnike" (1986).


rektor Br:. Slobodan Škrbić (arhitekta, rođen 1969, živi u Novom Sadu, Srbija)
Rector Magnificus, H.R., Dr Ph.N., L.L.Sc. & R.A. (h.c.)

objavljene masonske knjige: 
1) FIAT LVX - Eseji o DPŠO Slobodnog Zidarstva, Beograd, 2005; 
2) Plus ultra - još dalje... misterije Slobodnog Zidarstva, Novi Sad, 2009; 
3) Arcana Arcanorum: misterija iza masonerije, Novi Sad, 2013; 
4) Škrbić, Slobodan - Majstor mason, Novi Sad, 2016; 
4a) Škrbić, Slobodan - Majstor mason, 2. izdanje, Beograd, 2019 – USKORO; 
5) Bratstvo svetlosti i Mesta Moći Evrope, Beograd, 2017; 
5a) Bratstvo svetlosti i Mesta Moći Evrope, [limitirano kolorno izdanje], Beograd, 2017; 
6) Kabala i Škotska Masonerija, Beograd, 2019; 
7) Riznica duha: vizuelni masonski imaginarijum, Beograd, 2019; 
8) O iluminatima: hijerarhija prosvetljenih [limitirano izdanje], Beograd/Novi Sad, 2019; 
8a) O iluminatima: hijerarhija prosvetljenih [cenzurisano izdanje], Beograd, 2019 - USKORO;
9) Osnovi masonske simbolike, Beograd, 2019;
10) Masonski Rituali, Beograd, 2019;
11) Duhovni aspekti Slobodnog Zidarstva, Beograd, 2019.

Škrbić je objavio još tri ezoterijske knjige ("Krouli, Alister - Atlantida: izgubljeni kontinent [preveo Slobodan Škrbić]"; "2012: majanska slagalica - kratko istraživanje o najavama dolaska kraja vremena i početka novog doba" i "Liber Zelotes - Notes on A.•.A.•.") u periodu 2007-2013, kao i veći broj elektronskih knjiga, koje ovde nisu uzimane u obzir za "zvaničnu" bibliografiju, ali će neke od njih biti štampane u dogledno vreme, pojedine i kao izdanja MDAB.


prvi prorektor Br:. Zoran Totić (inženjer, rođen 1962, živi u Beogradu, Srbija)
Pro-Rector Primus, Dr L.L.Sc. (h.c.)

objavljene masonske knjige:
1) Masonsko venčanje: zapisi i sećanja iz istorije srpskog Slobodnog Zidarstva sa početka 21. veka, Beograd, 2016; 
1a) Masonsko venčanje, 2. dopunjeno izdanje, Beograd, 2018; 
2) Večni istok, Beograd, 2017; 
2a) Večni Istok: Masonski zapisi o najvažnijim događajima iz novije istorije srpskog SZ, 2. dopunjeno izdanje, Beograd, 2019. 
3) Simbolika brojeva u Slobodnom Zidarstvu, Beograd, 2017; 
3a) Simbolika brojeva u Slobodnom Zidarstvu, limitirano izdanje, štampano u koloru, Beograd, 2017; 
3b) Simbolika brojeva u Slobodnom Zidarstvu [ovo izdanje ima crno-bele korice i unutrašnje strane; štampano je marta 2019, ali nije menjan unutrašnji knjižni blok, pa je označena 2017. kao godina izdavanja, i CIP i ISBN zapis za prvobitno izdanje], Beograd, 2019; 
4) Pod okriljem slobode: Zbornik instrukcija, skica i planova PL "Sloboda" – VNLS, Beograd, 2019;
5) Večni Istok 2, Beograd, 2020. - USKORO.

dopisni profesor Br:. Jordan Đević (muzički umetnik, rođen 1965, živi u Štutgartu, Nemačka)
Adiutorem Professus, Dr R.A. (h.c.)

Đević je do sada napisao jednu, ali istinski vrednu knjigu, koja budi najplemenitije emocije i tera suze na oči, upoznajući neupućene i podsećajući inicirane u istinske ljudske i moralne vrednosti Slobodnog Zidarstva:
1) Priče slobodnih ljudi, Beograd, 2017.


NAŠE BAKLJE BACAJU SVETLOST DALEKO... (godine koje dolaze)

Ove 33 gore pomenute knjige (zanimljiv broj) su u poslednjih 15-ak godina promenile percepciju Slobodnog Zidarstva u regionu, ispravile mnoge greške prethodnika, i unele Svetlost u mnoga srca. Sa punom odgovornošću tvrdimo da u ovom trenutku, na planeti ne postoji ovakva homogena grupa od makar 5 masonskih istraživača, sa ovoliko objavljenih knjiga (ako postoji, molimo vas da nas upoznate sa tom Braćom)! A ako uzmemo u obzir i novinske i druge kraće članke, a samo Rogošić i Škrbić ih zajedno imaju preko 200, uključujući i one na stranim jezicima, koji su pročitali na hiljade inostranih Masona - shvatamo da uticaj članova Akademije na globalne masonske tokove postaje sve vidljiviji. A to će tek biti u godinama koje dolaze...

*  *  *  *  *  *  *

SVE INFORMACIJE O AKADEMIJI - MDAB MOŽETE DOBITI PREKO OVIH KONTAKATA:
Dekan Rogošić će odgovoriti na sva vaša pitanja, dok profesori nemaju takvu obavezu (osim odgovora a pitanja polaznika seminara), pa se potrudite da im postavite pitanja samo iz dole pomenutih oblasti.

dekan Dr Branko Rogošić (sva pitanja o radu Akademije, od upisa, cena, pa do sticanja diploma na doktorskim studijama, donacijama, nabavci knjiga - bukvalno sve): 
m.d.akademija.b.rogosic@gmail.com -zvanični email akadenije;
advokatrogosic@gmail.com - privatni Rogošićev e-mail; 
porukom u inbox FB profila Branka Rogošića (klikni na link);
porukom u inbox zvanične FB stranice Akademije (klikni na link);
preko kontakt stranice ovog sajta (klikni na link).

rektor Dr Slobodan Škrbić (sva pitanja o nastavi, sadržaju svih predmeta i sl.):
m.d.akademija.b.skrbic@gmail.com - Škrbićev "akademski" e-mail;
porukom u inbox FB profila Slobodana Škrbića (klikni na link).

prvi prorektor Dr Zoran Totić (sva pitanja o nastavi, sadržaju Totićevih predmeta i Škotskom Redu):
m.d.akademija.z.totic@gmail.com - Totićev "akademski" e-mail;
porukom u inbox FB profila Zorana Totića (klikni na link).

profesor Dr Jordan Đević (sva pitanja o masonskoj književnosti, njegovim predmetima i Švedskom Obredu):
m.d.akademija.j.djevic@gmail.com - Đevićev "akademski" e-mail;
porukom u inbox FB profila Jordana Đevića (klikni na link). 

Powered by WebExpress