Masonska_Akademija.jpg

MASONSKA DUHOVNA AKADEMIJA BALKANA (MDAB)

Na Balkanu najzad postoji edukativni centar za proučavanje Kraljevske Umetnosti i drugih ezoterijskih disciplina. MDAB, osnovana u Beogradu, 1. oktobra 2019. godine, je prva ovakva institucija na svetu. U toku je prvi istorijski seminar, kao i upis za naredna dva.

Kontakt: m.d.akademija.b.rogosic@gmail.com (ostali kontakti dati su na kraju ove strane)


IDEJA, VIZIJA, REALIZACIJA

     Hiljadama godina ljudski rod prenosi znanja sa starijih na mlađe, sa učitelja na učenike, sa Prosvetljenih na one željne da prime Svetlost. Taj prosvetiteljski transfer, koji je dugo bio uslov opstanka vrste, se vremenom pretvarao u nauku ili čak u umetnost kod onih najobdarenijih da Znanje prenose. Pre oko 2400 godina Platon je formirao posebnu filozofsko-edukativnu instituciju koja se bavila transferom Znanja i Mudrosti - AKADEMIJU, posvećenu grčkoj boginji mudrosti - Atini. Ova Akademija (grč. Ἀκαδημία) bila je istovremeno i filozofska škola i svetilište, gde su sticana najviša znanja kojima je tadašnja civilizacija raspolagala. U vekovima koji su dolazili termin "akademija" se ustalio kao naziv za obrazovne ustanove najvišeg ranga. 

     Masonerija, ili Kraljevska Umetnost kako je često nazivamo, od vajkada primenjuje specifičan transfer znanja, gde Majstori Masoni podučavaju Pomoćnike i Učenike. Takođe, na višim stepenima se stiču sve sofisticiranija Znanja rezervisana samo za odabrane. No, ovaj sistem ima i svojih manjkavosti, koje se sve češće pojavljuju u svetu, pa i kod nas. Sve je više "divljih" i neregularnih loža i velikih loža, a sve je manje istinskih poznavalaca Kraljevske Umetnosti koji poseduju istinsku unutrašnju Svetlost, pa je proces transfera Znanja često sasvim prekinut, ili u najboljem slučaju nepotpun i okrnjen – a često i sasvim pogrešan, što može imati nesagledive posledice po Slobodno Zidarstvo i ljudski rod. Preskačući stepene u želji za što bržim uspinjanjem, Braća propuštaju da nauče mnoge bitne stvari, te u budućnosti neće moći da adekvatno poduče svoje Učenike. Takođe, oni koji su pogrešno naučeni, a to ni ne shvataju, biće veoma opasni "učitelji", jer će neznanje prenositi kroz prostor i vreme.

     Primećujući ove probleme, najbolji poznavaoci različitih aspekata i segmenata Slobodnog Zidarstva iz Srbije, Evrope i sveta, su na inicijativu dekana MDAB Br:. Branka Rogošića, oformili MASONSKU DUHOVNU AKADEMIJU BALKANA (u daljem tekstu – "Akademija" ili "MDAB"). 

     Ako to Veliki Neimar Svih Svetova dozvoli, Akademija će biti osnivač i drugih preko potrebnih institucija:
- MASONSKE BIBLIOTEKE BALKANA, 
- BALKANSKOG MASONSKOG MUZEJA, 
- BALKANSKOG MASONOLOŠKOG INSTITUTA, i 
- BALKANSKE MASONSKE GALERIJE.


KAKO TO DA PRVA OVAKVA AKADEMIJA NASTANE BAŠ NA BALKANU?

     Ovo je prva ovakva akademija na svetu, što dovoljno govori o izuzetnoj, faktički - neverovatnoj, koncentraciji masonskog Znanja, duhovnosti, produktivnosti i energije koja se desila u Srbiji u prvoj četvrtini XXI veka. Sinergija srpskih masonologa, kako onih koji žive u Srbiji, tako i onih u rasejanju (Evropa i Amerika), pored velikog broja autorskih knjiga po kome se današnja Srbija može meriti jedino sa Amerikom, Francuskom, Engleskom i Nemačkom, otelotvorila je i mnoge druge masonske duhovne hramove

     Danas ne možemo pojmiti zašto je Veliki Neimar od svih zemalja odabrao baš malu Srbiju za ovaj Magnum Opus, to će bolje sagledati naša Braća iz budućnosti. No, taj blagoslov smo prihvatili, ali i shvatili ga kao zadatak i važnu obavezu, čije izvršenje će uticati na tokove i razvoj svetske Masonerije. Uostalom, neće to biti prvi put da neki Srbin "osvetli" planetu. Koincidencija ili ne, ali prilikom jedinog Teslinog dolaska u Beograd, prijem je organizovao upravo Br:. Vajfert, gde su zvanice bili pretežno Masoni. Naravno da nam ne pada na pamet da se poredimo sa jednim od najvećih umova čovečanstva, velikim Nikolom Teslom, ali želeli smo da apostrofiramo da je moguće da i mali narodi daju doprinos civilizacijskim tekovinama. MDAB je jedna od takvih - danas malih, a sutra možda i enormno važnih tekovina, koja je sticajem danas neobjašnjivih okolnosti nastala u Beogradu, Srbiji, u nekoj zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu, kao što je to lepo u jednoj tužnoj pesmi napisala Desanka Maksimović.

     U svetu postoji 4-5 masonskih akademija, koje su vezane isključivo za određene Velike Lože (jedna takva se nalazi i u Srbiji, i radi kao telo RVLS). Međutim, nigde u svetu, pa ni u Srbiji pogotovo, u jednoj jedinoj velikoj loži se ne mogu sresti najeminentniji poznavaoci Slobodnog Zidarstva. Vrhunski intelektualci i najeminentniji istraživači često ne pristaju na kruta pravila nekih velikih loža koja izvitoperuju samu suštinu Slobodnog Zidarstva, pa svoj dalji masonski razvoj i duhovni napredak ostvaruju u liberalnijim masonskim zajednicama, gde se, po pravilu, veći akcenat stavlja na ezoterijske aspekte Masonerije. Zatim, broj iskusnih masonskih istraživača i pedagoga je i u svetu veoma mali, i biće sve manji. Retko ko će u današnjem dobu kada se sve gleda isključivo kroz novac, i kada se živi brže nego ikada do sada, potrošiti 3-4 decenije svog života na svakodnevno istraživanje Masonerije, a zatim imati i želje i živaca da to nagomilano Znanje prenosi mlađima. Takođe, od onih koji se na to i odvaže, jedan broj ne smogne snage (pa i hrabrosti i samopouzdanja u sopstveno Znanje) da o svojim otkrićima napiše i adekvatne knjige, i tako nikad ne učini prvi, i neizostavni korak u priznavanju svog masonološkog znanja od strane javnosti. Sve ovo dovodi da se danas u svetu teško mogu na jednom mestu sresti i svega trojica odličnih poznavalaca Slobodnog Zidarstva, a kamoli nešto više, što bi omogućilo stvaranje nekakvog naučno-prosvetnog i edukacionog sistema kakva jedna masonska akademija mora biti. Zato sve postojeće masonske akademije u svetu i vegetiraju, odnosno sporadično organizuju po neko predavanje, i nemaju konzistentan sistem edukacije, a možda ni viziju, energiju, snagu, pa i želju da ga stvore, pa samim tim i ne ostvaruju svrhu svog postojanja - da šire Svetlost i stvaraju nove kadrove koji će to isto, ali na još bolji način raditi u budućnosti. Poseban problem je i njihova zatvorenost, kako za Braću iz drugih masonskih organizacija sa kojima ne postoje razmenjena priznanja, tako i sa profanim pojedincima, željnim Znanja, od kojih neki kao "Beli Masoni" znaju o Kraljevskoj Umetnosti mnogo više od velikog broja iniciranih. Članovi Akademije su imali direktnu priliku da se upoznaju sa radom dve od 4-5 masonskih akademija pri velikim ložama, kao i preko neta sa radom preostalih, pa sve ovde izneseno o njihovom radu, odgovorno tvrde, što je uostalom i lako proverljivo. Da nije tako, i da one funkcionišu na "projektovan" i zamišljen način, ne bi bilo ni potrebe za osnivanjem prve privatne i nezavisne Masonske Akademije na svetu.

     Srbija je, eto, imala veliku sreću, ili je to po svoj prilici bila želja Velikog Neimara Svih Svetova, da se baš na našem tlu stekne koncentracija Mudrosti, ali i agilnosti da se za tu Mudrost čuje, a da se Znanje prenese zainteresovanima prvo preko knjiga, a sada i na institucionalan način, preko obrazovnih programa Akademije. Istina, i ta "srpska masonska Mudrost" je rasuta po svetu, ali su moderni načini komunikacije i velika Bratska Ljubav i poštovanje, učinili da se tokom proteklih 10 godina stvori jedan jak Bratski Lanac, sa 5 izuzetno jakih karika: Rogošić - Škrbić - Totić - 
G.I. - Đević !!! 33 napisane knjige, i još 20-ak koje su ili napisane pa čekaju objavljivanje, ili su u završnom procesu redakture - govori o kreativnim potencijalima ovog masonskog pentagrama, koji je odlučio da svoje dobre usluge, svoje vreme, Znanje i energiju, pa i lični novac (jer sve košta, od štampe knjiga, pa do održavanja ovog sajta) - stavi na raspolaganje i dobrobit iskrenim ljubiteljima Slobodnog Zidarstva, kome su pomenuta petorica posvetila veći deo svog života. Imajući osećaj pripadnosti širem "balkanskom masonskom prostoru" (jer su i rođeni na teritoriji nekadašnje SFRJ), ali i osećajući drevnu masonsku obavezu da se Svetlost širi još neosvetljenim teritorijama, članovi Akademije ne praveći nikakve razlike među Braćom po naciji, veri, boji kože ili bilo kom ličnom statusu, odlučili su da ova Akademija ne bude samo srpska, već balkanska, tj. da na isti način prenosi Znanje svim stanovnicima ex-YU prostora, kao i milionima onih koji žive rasuti širom sveta, među kojima je i mnogo Braće pripadnika inostranih masonskih organizacija.

Ako vam još uvek prezimena petorioce najpoznatijih balkanskih masonologa ne znače puno, evo stranice gde ćete se na najbrži način upoznati sa njihovim profanim i masonskim biografijama i knjigama koje su objavili: ČLANOVI MDAB.

     21. vek je doneo mnogo toga novog u svim sferama života, pa i u Masoneriji. Nema Velike Lože koja nema svoj sajt, FB profil, kao i prezentacije na svim drugim društvenim mrežama. Mnogo toga što se nekada brižljivo čuvalo, danas se apsolutno besplatno prosto nudi javnosti na jedan klik miša. Nove tehnologije su uticale i na povezivanje masonskih istomišljenika širom sveta, kao i na neverovatno brz način širenja informacija. Današnji Masoni skoro od reda poznaju engleski jezik, što komunikaciju čini još lakšom i globalnijom. Sve ovo je dovelo i do PRIVATNE INICIJATIVE, pa se pojedinci poput Čaka Daninga (koji je promovisao CM - Kontemplativnu Masoneriju, i samostalno je širi svetom, u čemu će mu i Akademija pomagati), ili petorice članova MDAB, pojavljuju širom sveta i preuzimaju inicijativu od nekada neprikosnovenih velikih loža, koje su bile i jedine izdavačke kuće, i jedine obrazovne institucije. Danas najbolje masonske knjige izdaju sami Masoni, ili njihove privatne izdavačke kuće, a evo - počinju da se osnivaju i prve privatne i nezavisne akademije. Novo doba, nova pravila. Masoni su uvek bili pokretači progresa i naravno da su se snalazili u novom dobu koje su, po pravilu, i projektovali. Tako će biti i sada, i Akademija je samo jedan od novih načina delovanja na širenju naših ideja. No, kao što ćete pročitati na posebnoj stranici na kojoj predstavljamo članove Akademije, u osnivanju ove institucije na koje će buduće generacije balkanskih Masona biti izuzetno ponosne, primenjivana su isključivo drevna masonska pravila i principi. Masonska Duhovna Akademija Balkana je osnovana po svim masonskim pravilima, i to joj daje čvrstinu i nadu da će opstati i uticati na masonske, a možda i društvene tokove u regionu.

Da ponovimo: inovativnost i jedinstvenost MDAB se ogleda u više aspekata:

* OTVORENOST ZA SVU BRAĆU I SESTRE: u želji za sticanjem i širenjem Znanja ne priznajemo uske granice između obedijencija - "Brat je mio ma iz koje obedijencije bio" (a isto važi i za Sestre);

* RAD SA PROFANIMA: UTICATI I EDUKOVATI JAVNOST, A NE PLAŠITI SE NJE I PREPUŠTATI TAJ PROSTOR NEDOBRONAMERNIMA: neki seminari i kursevi su otvoreni i za "Bele Masone", odnosno osobe koje žive i razmišljaju masonski, poznaju i priznaju Slobodno Zidarstvo kao veliku civilizacijsku tekovinu, ali još nisu našli način da zakucaju na Dveri Hrama - takvima ćemo omogućiti da od istinskih znalaca saznaju Istinu, a možda im i pokazati put i način stizanja do Dveri. Ako Masoni, i to oni najobrazovaniji, ne počnu da šire istinite informacije i da na pravi način predstavljaju i promovišu masonsku filozofiju, taj prostor će popuniti neuki senzacionalistički novinari, ili prevaranti, lovci u mutnom, kvazi-masoni koji naivnima otimaju novac da bi ih navodno učlanjivali u svoje divlje, lažne i apsolutno neregularne "MLM firme", koje nazivaju "ložama" (takvi postoje svugde, pa i na Balkanu).

* KOMPLETAN OBRAZOVNI SISTEM: za razliku od masonskih akademija koje danas postoje pri retkim VL, MDAB je formirao konzistentan "vertikalan" obrazovni sistem koji se oslanja na profane univerzitetske i visoko-školske načine organizacionog ustrojstva: od jednomesečnih kurseva, preko seminara, do osnovnih i specijalističkih studija, pa sve do magisterijuma i doktorata. Ceo nastavni plan i sistem za period 2020-2022, možete preuzeti OVDE.

* OBRAZOVANJE, ALI I NAUČNI RAD, KULTURA I UMETNOST: pored edukacije, Akademija će pomagati na sve načine, pa i finansijski, svaki istraživački masonološki rad, kao i kulturne i umetničke projekte. Od promovisanja i prezentovanja radova masonologa, pa i do nagradnih konkursa, od kojih je jedan već u toku.

* INOVATIVNI PROSVETNI METOD: i o ovome možete pročitati više na drugim stranama sajta, a ovde ćemo samo kratko reći da je Rogošić osmislio metod koji u današnjem dobu donosi proverene rezultate u pravilnom razumevanju Slobodnog Zidarstva u svim njegovim segmentima, kakav se nije primenjivao do sada nigde u svetu.

* INOVATIVNI NAČINI DELOVANJA NA JAVNOST: i neki drugi modeli rada su jedinstveni! Npr. otvoreni on-line okrugli sto je ideja koja nije nigde primenjena, a rezultati mogu biti zapanjujući. Trudićemo se da iznalazimo različite forme delovanja, kako bi prvenstveno zainteresovali Masone da se uključe u rad Akademije i tako se "probude iz zimskog sna".

* APSOLUTNA NEZAVISNOST: posebno napominjemo da Akademija nije organ, telo, ogranak niti je na bilo koji način institucionalno, vlasnički ili idejno povezana sa bilo kojom velikom ložom ili masonskom ložom u zemlji i svetu (što ne znači da sa njima neće zaključivati ugovore o saradnji iz različitih oblasti delovanja MDAB), već predstavlja zasebnu privatnu organizaciju sui generis. Nju čine nezavisni i slobodni pojedinci, koji ipso facto kroz rad Akademije ispoljavaju svoja lična ubeđenja i stavove, odnosno prezentuju poglede Akademije na određena pitanja (kada nastupaju u njeno, a ne svoje lično ime, što je uvek naglašeno), pa niukom slučaju i nikad ne zastupaju i/ili reprezentuju bilo koju drugu masonsku organizaciju, pa čak ni one kojima pripadaju u plavoj ili crvenoj loži. Naravno, Akademija će nastupati i u ime celokupnog Slobodnog Zidarstva u određenoj meri, snagom autoriteta Znanja svojih članova, u nekim teškim ili ekstremnim situacijama za koja se nadamo da će nas mimoići. Čak ako nekad bude nastupala i kao zastupnik/punomoćnik određenih Velikih Loža na određenim projektima ili zadacima, i tada će zadržati svoju punu nezavisnost, vršeći samo određene usluge za pomenute masonske organizacije, na bazi Bratske Ljubavi i pomoći, ili komercijalnoj osnovi, koja nikad neće biti "tržišno-poslovna", jer smo - Braća.


POTREBA I RAZLOZI OSNIVANJA AKADEMIJE I BORBA PROTIV ELITISTIČKE AROGANCIJE

     Bez obzira na istorijske okolnosti koje su omogućile nastajanje jedne ovakve institucije, da nije bilo POTRAŽNJE za transferom Znanja, ne bi se ispunio taj poslednji, ali najbitniji element alhemijske formule. Zanimljivo, što je bilo više masonskih sajtova, kvazi-masonskih knjiga, intervjua "znalaca" - rasla je i želja mudrih da dobiju prave infomacije od Prosvećenih, kako ne bi gubili vreme na lažne i neistinite informacije koje su im se nametale, a nisu donosile adekvatne odgovore. Evo kako je rektor Škrbić to pojasnio u svom pozdravnom pismu polaznicima prvog istorijskog seminara "Tajna Kraljevske Umetnosti" (bazični nivo), koji je u toku (novembar 2019 - mart 2020):

     "MDAB je nastala usled našeg sagledavanja da postoji određena potreba za takvom institucijom. Dugi niz godina komuniciramo sa mnogim Masonima iz okruženja, lokalno i širom Balkana (uglavnom ex-YU, što bi se reklo), te razabiramo da zbog sveopšte prirode okolnosti u kojima se lokalno Bratstvo nalazi postoji smisao organizovanja Masonske Duhovne Akademije. Potreba je višestruka. S jedne strane, mi - kao mislioci, masonolozi, autori, osećamo potrebu da prenos Znanja koje imamo izvršimo na jedan direktniji, komunikativniji, gotovo prisniji način, nego što su to knjige. Knjige pišemo i publikujemo, ali vrlo često ne postoji konkretan odgovor i utisak o sadržajima, a verujemo da je to važan aspekt u onome šta beležimo na papir. 

     Postoji i druga vrsta te potrebe, a ona se zasniva na aktuelnoj problematičnoj situaciji u vidu raspršenosti masonske organizacije u više obedijencija, Velikih Loža, koje se trude da nakon nastanka (iz svojih razloga koji su proizveli odvajanje od drugih VL) sprovedu obuku i prenos masonskog znanja svojim članovima. Masonsko društvo obiluje vrednim i inteligentnim ljudima, ali i sama organizacija i organizovanje rada se ne čini uvek ispravno i mi smo rešili da pomognemo na način koji smatramo primerenim. Postojanje MDAB ne umanjuje važnost rada unutar svake pojedinačne VL, ali uz dozu iskrenosti potreba postojanja ovakve Akademije jeste realna. 

     Trenutno govorimo o prvom seminaru, sa inicijalno prezentovanim temama. One su odabrane kao stvarna osnova onoga šta bi svaki Mason trebao da zna. S obzirom da je i neiniciranima omogućeno pohađanje ovog seminara jasno je da ove informacije i znanje o Masoneriji nisu definitivna Tajna. Masonima je poznato šta se ne spominje izvan hrama i lože, ali ovo čemu želimo da posvetimo pažnju jesu bitne stvari za sve nas. Inicirane i "profane". Stoga je jasno da i one, koji su se javili za seminar, a nisu još primljeni u Bratstvo, poštujemo kao da su ravni nama – jer to tako i jeste, poštovanje svih ljudi, jeste osnova našeg Rada – što bi se reklo da smo "na libeli", koliko smo ravnopravni u Bratstvu, toliko treba tu ideju o "ravnopravnosti" da prenesemo i izvan iniciranog okruženja. O aroganciji i duhovnoj sujeti možemo razgovarati, ali naše učenje ne podrazumeva tu vrstu elitističkog odnosa među ljudima...". 

Evo kako je i dekan Rogošić, osnivač, vlasnik i spiritus movens Akademije predstavio razloge osnivanja ove jedinstvene institucije:

     "Razlozi za osnivanje Akademije su brojni, čak i veoma brojni. Pored osnovnog – a to je potreba da se stvori sistematizovan i standardizovan sistem masonske edukacije, kako bi se Svetlost širila što dalje i kako bi masonske ideje probijale granice profane uskogrudosti, predrasuda i licemerja, a sve u cilju usmeravanja čovečanstva ka progresu i napretku, postoje i drugi konkretniji razlozi. 

     Balkan zbog istorijskih okolnosti ima prekinut tok razvoja Slobodnog Zidarstva, koje danas u Srbiji, kao državi sa najdužom tradicijom na ex-YU prostoru, postoji tek 29 godina. Kako je generacija Masona iniciranih u 90-im godinama XX veka bila onemogućena da izuči Zanat na pravi način (ratovi, sankcije, bombardovanja, nemogućnost kontakata sa inostranom Braćom i dr.), logično je da oni nisu mogli stvoriti neki sistem prenosa Znanja. Oni su, kako su najbolje znali i umeli, a to je uglavnom bilo nedovoljno i siromašno, pokušavali da mlađe poduče nečemu što ni sami nisu dovoljno razumeli. Zato se generacija koja je Svetlost ugledala u XXI veku okretala samo-obrazovanju i "vršnjačkom učenju", pa su informacije razmenjivane u horizontali, između mlađih Masona. I ovaj metod je imao prednosti i mane, ali je makar iznedrio nekoliko ekstra nadahnutih tragalaca, koji danas predstavljaju vodeću intelektualnu snagu balkanske Masonerije. 

     Da budemo sasvim iskreni i otvoreni, gotovo niko u Srbiji (a tako je i na Balkanu), u periodu 2000-2015, nije dobio adekvatne pouke, savete i Znanje od svog garanta. Članovi MDAB su se suočavali sa istim problemom, gde bi garant eventualno umeo da preporuči samo par knjiga koje su vredni Učenici odavno progutali i savladali. Upravo te greške i zanemarivanje transfera Znanja, dovelo je da svako od nas posvećuje veliki trud da svoje Učenike, kojima smo bili Garanti, obuči i uputi u tajne Kraljevske Umetnosti. Poslednjih godina, veći deo slobodnog vremena smo i trošili na takvu neformalnu edukaciju, ukazujući stotinama zainteresovane Braće i aspiranata često i neprimereno veliko vreme. Rad sa mlađima se odvijao direktno (tkzv. "Rad za stolom") u kafanama, jer je tu i ponikla Masonerija, preko predavanja i seminara, ali najčešće preko on-line dopisivanja i na FB grupama. Sve to je i rodilo ideju o takođe inovativnom metodu prenosa Znanja na seminarima koje će Akademija održavati. 

     Ono što je bilo evidentno, je da postoji potreba za učenjem, želja da se Znanje primi, i da su Učenici spremni. A kada je Učenik spreman – Učitelj će se pojaviti. I ne samo to... tada je Učitelj u obavezi da pruži traženo Znanje, često remeteći svoj životni tok. Tako da je osnivanje Akademije bio, može se i tako reći, iznuđen potez. Velike Lože sa jedne strane nisu Masonima pružale zadovoljavajuće odgovore, a profani su sve češće obmanjivani lažnim porukama koje su im slali prodavci magle i prevaranti, što je eskaliralo osnivanjem više divljih "velikih loža", tj. MLM (Multi-Level-Marketing) sistema za otimanje novca. No, Učenici su bili spremni... i da se ne bi više sa njima radilo individualno, i bez naročito jasno definisanog koncepta, osnovana je Akademija kao stožer masonske edukacije na Balkanu. 

     U svakom zlu može se naći i klica nečeg dobrog... Tako je i naglo bujanje divlje "masonerije" pre par godina, koje se iz Srbije proširilo Balkanom, izazvalo pozornost srpskih masonologa. Pažljivo smo sa strane pratili njihov rad, pružajući im čak i svojevrsnu podršku, u nadi da će i to možda biti način da neki dobri i mudri ljudi uđu u naše društvo. Tako je i bilo, i sa takvima smo se odmah prepoznali. I takvi su vrlo brzo shvatali u kakve su "lože" ušli i uglavnom su iz njih izlazili, ili tražili načine da svoje masonsko delovanje upodobe sa drevnim pravilima koja svi poštujemo vekovima. Takvi tragači su u našim knjigama nalazili inspiraciju, prave informacije, Istinu i Znanje , koje naravno nisu mogli naći u organizacijama u kojima su se obreli. Taj veliki broj poštenih, vrednih, pametnih ljudi, koji su iskreno zavoleli Masoneriju - shvatili su da je ono što im se serviralo sve, samo ne Masonerija. Takvi su nam se obraćali u želji da im pomognemo da ustroje svoje otcepljene masonske organizacije, da im pojasnimo šta Masonerija zaista jeste, kako se ispravno izvode Rituali i dr. Među tim pojedincima bilo je i sjajnih osoba koje su nadahnjujuće uticale na Učitelje, pa je i potreba da se tom velikom broju "polu-Masona" da adekvatna edukacija i Svetlost, kako bi uhvatili priključak i nadoknadili ono što su itekako platili, a nisu dobili u organizaciji za koju su mislili da je masonska".

     Dekan Rogošić, idejni tvorac ovog prosvetno-naučnog sistema je osmislio i logotip (na kome dominira sova, kao simbol mudrosti, ali i veze sa višim strukturama i društvima), moto, maksimu i pozdrav Masonske Duhovne Akademije Balkana. Više o ovome možete pročitati na OVOJ STRANICI.

     Na stranicama našeg sajta ćete naći sve potrebne odgovore, no ako vas još nešto bude zanimalo - tu smo.

   Zbog svega što ćete na sajtu pročitati, kao i onog što ćete naslutiti između redova, dragi posetioci ovog sajta, pozivamo Vas da se uključite u rad Akademije na brojne predložene načine koje ćete naći na ovim stranama, i to sa - sada već tradicionalnim akademskim pozdravom - SLAVA ZNANJU!!!

za Masonsku Duhovnu Akademiju Balkana:
Decanus Praefectus Fr:. Branko Rogošić, H.R., Dr Ph.N., L.L.Sc. & R.A. (h.c.),
Rector Magnificus Fr:. Slobodan Škrbić, H.R., Dr Ph.N., L.L.Sc. & R.A. (h.c.),
Pro-Rector Primus Fr:. Zoran Totić, Dr L.L.Sc. (h.c.), 
Adiutorem Professus Fr:. Jordan Đević, Dr R.A. (h.c.).


*  *  *  *  *  *  *

SVE INFORMACIJE O AKADEMIJI - MDAB MOŽETE DOBITI PREKO OVIH KONTAKATA: 
Dekan Rogošić će odgovoriti na sva vaša pitanja, dok profesori nemaju takvu obavezu (osim odgovora na pitanja polaznika seminara), pa se potrudite da im postavite pitanja samo iz dole pomenutih oblasti. 

dekan Dr Branko Rogošić (sva pitanja o radu Akademije, od upisa, cena, pa do sticanja diploma na doktorskim studijama, donacijama, nabavci knjiga - bukvalno sve): 
m.d.akademija.b.rogosic@gmail.com - zvanični email Akademije; 
advokatrogosic@gmail.com - privatni Rogošićev e-mail; 
porukom u inbox FB profila Branka Rogošića (klikni na link); 
porukom u inbox zvanične FB stranice Akademije (klikni na link); 
preko kontakt stranice ovog sajta (klikni na link). 

rektor Dr Slobodan Škrbić (sva pitanja o nastavi, sadržaju svih predmeta i sl.): 
m.d.akademija.b.skrbic@gmail.com - Škrbićev "akademski" e-mail; 
porukom u inbox FB profila Slobodana Škrbića (klikni na link). 

prvi prorektor Dr Zoran Totić (sva pitanja o nastavi, sadržaju Totićevih predmeta i Škotskom Redu): 
m.d.akademija.z.totic@gmail.com - Totićev "akademski" e-mail; 
porukom u inbox FB profila Zorana Totića (klikni na link). 

profesor Dr Jordan Đević (sva pitanja o masonskoj književnosti, njegovim predmetima i Švedskom Obredu): 
m.d.akademija.j.djevic@gmail.com - Đevićev "akademski" e-mail; 
porukom u inbox FB profila Jordana Đevića (klikni na link). 

Powered by WebExpress