Bratstvo_Svetlosti.jpg

Slobodan Škrbić - Bratstvo Svetlosti i Mesta Moći Evrope

EDICIJA: Masonerija u Srbiji, kolo III, knjiga 10
NASLOV: Bratstvo Svetlosti i Mesta Moći Evrope 
AUTOR: Slobodan Škrbić
DATUM IZDAVANJA: januar 2017 
ISBN: 978-86-919681-5-1 
OBIM I POVEZ: 168 strana, meki povez 
CENA: 2000 dinara

Vekovima se hodočasnici kreću ustaljenim stazama posećujući hrišćanska svetilišta Evrope. Među njima su i, naizgled obični - ali duhovno uzvišeni pojedinci, adepti Bratstva Svetlosti (Fratres Lucis) koji znaju da ta mesta skrivaju brojne tajne nedostupne neposvećenima - da su to energetske "čakre", Mesta Moći planete Zemlje. Inicijacije, ili duhovna uzdizanja, se prenose ritualima tajnih društava. Prvo su uspostavljene simbolične inicijacije koje su um čoveka organizovale simbolički - putem rituala Jovanovske Plave Masonerije. Zatim su snaga i mudrost probuđeni Obredima Jorka i Škotskog Reda. Nad tim su energije uzdignute Martinističkim i egipatskim inicijacijama ružokrstaških i alhemijskih transmisija. 

Bratstvo Svetlosti je mistična inicijatska nadgradnja Slobodnog Zidarstva i predstavlja školu misterija koja se pojavila pred kraj 18. veka u Nemačkoj (Orden der Ritter und Brüder des Lichts ili Azijatska Braća) u doba kada su se izvanrednom brzinom razvijali različiti slobodnozidarski obredi, tajna društva, kada se istražuju sa posebnim žarom tajna znanja o prirodi i ljudskoj vrsti. Neka od ovih društava, zahvaljujući inicijatima koji su bili uticajni, nadareni, i posvećeni onome što su praktikovali, ostavila su dubok trag u vremenu i naslednike sve do današnjih dana. 

Slobodan Škrbić, autor više knjiga sa slobodnozidarskom i ezoterijskom tematikom, u ovom istraživanju prvi put približava srpskom čitalaštvu ovo mistično inicijatsko Bratstvo. Analizirajući arhitektonsku strukturu poznatih evropskih katedrala (od Pariza do Roslina), i pritom pojašnjavajući prirodni tok stvari i duhovne obrede Bratstva Svetlosti preko hermetičkih mudrosti Egipta, Indije, Tibeta, Kabale i evropskog gnosticizma, Škrbić sledeći Pajkovu doktrinu po ko zna koji put naglašava da Slobodno Zidarstvo u sebi krije mnogo toga više no što to prosečni inicirani Masoni i mogu da pretpostave...

"Et in Arcadia ego...", jedno od poslednjih poglavlja knjige "Bratstvo Svetlosti" u kome Škrbić zaokružuje priču o drevnom mističnom Bratstvu, možete pročitati OVDE.

Knjiga je dostupna u 2 verzije: kao standardno i specijalno izdanje u ograničenom tiražu.

poručivanje na: advokatrogosic@gmail.com, u inbox na FB stranici Branka Rogošića ili preko KONTAKT stranice


SADRŽAJ: 
Braća Svetlosti ili sedam koraka ka Mudrosti - Tau Qadosh 
Kapela San Severo u Napulju
Crkva Hrama u Londonu 
I 
Katedrala Santijago di Kompostela 
II 
Bazilika Sen Sernin u Tuluzu 
Katedrala Notr Dam de la Dalbade u Tuluzu 
III 
Katedrala u Orleanu 
Kula - 800 godina života Hirama Abifa 
IV 
Katedrala u Šartru 
V
Katedrala Notr Dam u Parizu 
V.I.T.R.I.O.L. 
VI 
Katedrala u Amijenu 
VII 
Et in Arcadia ego... 
Roslin - kamena slagalica - Bojan Timotijević
 Fratres Lucis 

Powered by WebExpress