Majstor_mason_nova.jpg

Slobodan Škrbić - Majstor Mason

EDICIJA: Masonerija u Srbiji, kolo VI, knjiga 22 
NASLOV: Majstor Mason: simbolika, esencija i doktrina prva tri stepena Slobodnog Zidarstva 
AUTOR: Slobodan Škrbić 
DATUM IZDAVANJA: decembar 2019 
ISBN: 978-86-900835-8-9 
OBIM I POVEZ: 224 strane, meki povez 
CENA: 3000 dinara


Filozofija i ezoterija prva 3 stepena Slobodnog Zidarstva
Ovo je 4. Škrbićeva masonska knjiga, kojom se, nakon nekoliko godina pauze, 2016. godine, vratio pisanju slobodnozidarske literature. Da se podsetimo, prve tri su danas već 3 kultne knjige "Fiat Lvx", "Plus Ultra" i "Arcana Arcanorum", koje su otvorile novu, duhovnu eru u poimanju Kraljevske Umetnosti na našim prostorima, a Škrbića izbacile u sam vrh slobodnozidarskih mislilaca, i to ne samo današnjice, već od dolaska Masonerije na naše prostore. 

Uviđajući koliko je bitno Bratstvu dati čvrst filozofski oslonac i egzaktno tumačenje masonskih običaja, radnji, simbolike... Škrbić je 2016. odlučio da napiše jednu sveobuhvatnu knjigu, koja bi "pokrila" celokupnu materiju prva 3 stepena (plava loža), gde bi se na precizan način sagledala važnost ezoterijsko-filozofskog rada, kako svakog Masona pojedinca, tako i lože i Univerzalnog Bratskog Lanca, tj. celokupne Masonerije zajedno. 

Prvo izdanje ove knjige Slobodan Škrbić je samostalno objavio u malom broju primeraka, i do njega su došli samo oni koji su sa njim bili u kontaktu, pa je knjiga ostala nedostupna brojnim potencijalno zainteresovanima, a to bi morali biti svi Masoni i Masonke sa naših prostora. Naravno, uvek ima i onih zalutalih, koje ne zanimaju knjige, pa čak ni ove koje pojašnjavaju samu suštinu naše Gradnje i razloge viševekovnog postojanja našeg Bratstva. Ali, zbog onih koje zanima Znanje (a i dalje nas ima), odlučili smo da odštampamo 2. izdanje knjige, koje će biti dostupno svima. 

Autor nas suptilno vodi Zavojitim stepeništem, od 1. Učeničkog stepena, pa do 3. Majstorskog, pojašnjavajući nam sve pouke i duhovnu podlogu svakog stepena, pa će knjiga biti podjednako zanimljiva i profanima, ali i Masonima, bez obzira na kojem su danas stepenu. Škrbić ukazuje na neraskidivu, ali često većini nevidljivu, vezu između Kabale i Slobodnog Zidarstva, kao i na značaj i suštinu inicijacija. Naravno, Škrbić nam uvek ukazuje na etičku podlogu i značaj moralnosti u pravilnom praktikovanju, pa i razumevanju Slobodnog Zidarstva, ali i o tri sile koje nas ometaju da se približimo svojoj božanskoj suštini i izgradimo bolji svet, oličene u likovima "pape", "kralja" i "bankara". 

Tu su i sve ostale stvari, odnosno svi odgovori na pitanja o Masoneriji koja sami sebi postavljamo: povez preko očiju, slobodnozidarska odeća, masonski alati, radni tepisi, tri Velika Svetla, Bratski lanac, plamena zvezda, pet redova arhitekture, velika Hiramova legenda, Akacija, besmrtnost duše, zašto smo Sinovi Udovice, Ptah – Veliki Neimar Svih Svetova, univerzalna religija, 3-5-7, dobročinstvo, sinarhija kao oblik vladavine kome težimo... i sve drugo neophodno da bi se na pravi način shvatila Kraljevska Umetnost sa svim svojim lepotama. 

Ako nemate puno vremena, a želite da vam neko u jednoj knjizi pojasni mnogo toga (jer nikad ne može – sve) o Slobodnom Zidarstvu, neka ova knjiga bude vaš prvi izbor. 
Branko Rogošić, decembar 2019.

Evo kako je knjhigu predstavio recenzent Bojan Timotijević (izvod iz predgovora)
"...U liberalnom i tolerantnom duhu, Škrbić nam prenosi učenja o Misterijama Masonerije, ali i raznih filozofskih i ezoteričnih učenja, poput Kabale, koja je važan koren Masonske nauke. Škrbić suvereno vlada Masonskom i Kabalističkom naukom, podsećajući nas da smo "Zvezde", koje nose kecelje i bele rukavice, i koje grade duhovni Hram čovečanstva, slobode jednakosti i bratstva svih naroda. Stoga je glavna poruka ove knjige, da samo Majstori čistog srca prihvataju svoju Slobodu, ispoljavaju svoju Ljubav, i manifestuju svoju Volju. Draga Braćo i Sestre, ova knjiga Vam je potrebna, kako bi bolje upoznali pre svega sebe, svoju istinsku prirodu, a time i smisao Masonerije. Slava Radu!"


poručivanje na: advokatrogosic@gmail.com, u inbox na FB stranici Branka Rogošića ili preko KONTAKT stranice.


Sadržaj 
Predgovor Brata (Bojan Timotijević)
Uvod
O Masoneriji
Prikazivanje Bratstva
O tri stepena Masonerije
Stepen Učenika
Neobrađen kamen
Most između Kabale i S.Z.
O moralu koji nas vodi
Povez preko očiju
Papa, kralj i bankar
Podsticaj
Za profane
O Slobodi
Razvoj
Dobri i bolji
Neka na Zemlji vlada Mir
Posebne okolnosti
Slobodnozidarska odeća
Značenje inicijacije
O alatima
Radni Tepisi
Radni Tepih Učeničkog Stepena
Tri Velika Svetla
O Bratskom Lancu
Stepen Pomoćnika
Plamena Zvezda
Radni Tepih Pomoćničkog Stepena
Pet plemenitih redova arhitekture
Majstor Mason
Radni Tepih Trećeg Stepena
Majstor Kraljevske Umetnosti
Košnica
Putovanja Majstora Masona
Velika Hiramova legenda
Akacija
Pouka koja se ne zaboravlja
O besmrtnosti duše
U kafani, za stolom
Sinovi Udovice
Još jedan podsetnik
Ptah, Veliki Neimar Svemira
Univerzalna religija
Tri, pet i sedam
Masonski plan
Dobročinstvo
Sinarhija
O autoru 


Powered by WebExpress