Put_u_Svetlost_mala.jpg

Ljubomir Ivanov - Put u Svetlost

EDICIJA: Masonerija u Srbiji, kolo VII, knjiga 25
NASLOV: Put u Svetlost: pouke i razmišljanja o filozofiji i simbolizmu Slobodnog Zidarstva
AUTOR: Ljubomir - Ljubo Ivanov 
DATUM IZDAVANJA: avgust 2019
ISBN: 978-86-919681-6-5
OBIM I POVEZ: 96 strana, meki povez
CENA: 1200 dinara


IDEALAN PRIRUČNIK ZA SVE KOJE ZANIMA ŠTA JE ZAISTA KRALJEVSKA UMETNOST

Da se ova knjiga pojavila pre 20, ili makar 10 godina, sigurno bi bila jedna od najčitanijih i formirala bi mišljenje o Slobodnom Zidarstvu kod hiljada zainteresovanih. Danas, kada na tržištu postoji stotinak knjiga na srpskom jeziku, njen domet će biti nešto manji, ali nikako i slabiji.

Knjige koje govore o suštini Slobodnog Zidarstva su i dalje retke, a posebno iz pera nekog ko je već četvrt veka posvećeni Mason. Nama će biti posebno zanimljivo i to što je Ivanov pripadnik liberalne, mešovite Masonerije, koja u svoje redove pored muškaraca, na ravnopravnoj osnovi prima i žene. I to ne običan pripadnik! Ovaj multi-talentovani Bugarin koji je već više decenija nastanjen i oženjen u Srbiji, je "doneo" Red (ili Orden) Ljudskih prava (LDH - Le Droit Humain) u Srbiju, pa ga slobodno možemo prozvati i rodonačelnikom LDH za Srbiju -  ovog međunarodnog Reda poteklog iz Francuske, koji se danas proširio po celom svetu.

Bogato masonsko i životno iskustvo Ivanov je pretočio u lako čitljivu i nepretenciozno pisanu knjigu, želeći da čitaocu na jednom mestu da sve najvažnije podatke o Slobodnom Zidarstvu, kako bi ga zainteresovao, ali i razjasnio neke stvari koje se ne mogu lako naći na internetu.

Postepeno uvodeći čitaoca u tajne Slobodnog Zidarstva, autor prvo govori o moralu, kao bazi Kraljevske Umetnosti i potrebnim ličnim kvalitetima, koji su sa jedne strane potrebni da bi bili prepoznati od već iniciranih Masona, a sa druge strane koje svako, pa i odavno inicirani Mason mora konstantno da razvija i neguje. Nakon tog "prepoznavanja", koje je stepenik na putu inicijacije, Masona na putu ka Svetlosti iščekuju različita životna iskušenja. Da bi ih prebrodili potrebna su nam iskustva često simbolički sakrivena u masonskim alatima, čije se tumačenje daje u ovoj knjizi (tu su tumačenja 20-ak alata, pa je ova knjiga podesna i kao putokaz za pisanje masonskih radova, skica, nacrta, instrukcija i sl.).

Iako osnovna (Plava) Masonerija ima 3 stepena, aspirante intrigiraju viši stepeni, posebno oni u Škotskom Redu (AASR), pa Ivanov pojašnjava i šta je to Crvena, Zelena, Crna i Bela Masonerija, i to iz "francuskog" ugla, što će biti zanimljivo i Masonima drugih masonskih Redova, a ne samo onima koji se tek spremaju da zakucaju na Dveri masonskog Hrama. Knjiga krije i mnoge druge pouke i razjašnjenja, pa faktički predstavlja idealnu PRIPREMNU KNJIGU za one koji tek imaju želju da postanu Masoni, ali i priručnik za novoprimljene Slobodne Zidare, kako bi se što lakše snašli u Bratstvu i što pre postali korisni članovi našeg velikog Gradilišta.

poručivanje na: advokatrogosic@gmail.com, u inbox na FB strani Branka Rogošića ili preko KONTAKT stranice.


Sadržaj
Predgovor
I - O Slobodnom Zidarstvu (Masonstvu)
II - O inicijaciji ili posvećenju
III - O moralu i moralnosti
IV - O slobodi i slobodoumlju
V - O blagosti (blagoj naravi)
VI - O radu ljudskog bića
VII - O duhovnom radu
VIII - O nekim aspektima rada Slobodnih Zidara
IX - Radne table ili Tapisi lože
X - Smisao, mesto i značaj simbola iscrtanih na Tabli rada ili Tapisu
XI - Rad Majstora Masona u Zelenoj, Crvenoj, Crnoj i Beloj Masoneriji
XII - Dopunske discipline i učenja, koje se koriste kao pomoć u duhovnom radu
XIII - Rad izvan loža
XIV - Slobodni Zidari u potrazi za istinom
Pogovor (Branko Rogošić) 

Powered by WebExpress