Ljubo_Ivanov.jpg

LJUBOMIR - LJUBO IVANOV: o autoru

Osnivač Ordena "Ljudskih prava" (mešovita Masonerija) u Srbiji, slikar i inženjer

Ljubomir - Ljubo Ivanov, pisac, pesnik i slikar rođen je 12. oktobra 1945. godine u Sofiji u sitnoburžoaskoj porodici. Majka Žana modiskinja šešira i šnajderka, i otac Petar izdavač knjiga, ubrzo posle rata osiromašuju i prinuđeni su zbog opstanka da se zaposle kao radnici. Osnovnu, srednju školu i Šumarski fakultet odsek za Pejzažnu arhitekturu završio je sa odličnim uspehom, takođe u bugarskoj prestonici. Po završetku fakulteta radi kao inženjer-projektant parkova i zelenila u firmi "Sofprojekt", gde zbog maštovitih projekata već u prvoj godini biva nagrađen za svoj rad. 1974. godine se seli u Beograd. 1993 g. se venčava sa Svetlanom Soković

Autor ove knjige je zakoračio na put Slobodnog Zidarstva u Atini, grčkoj prestonici i drevnom helenskom gradu, gde je 04.05.1996. iniciran je u Mešoviti Međunarodni Masonski Red "Le Droit Humain", kao član lože "Ćirilo i Metodije 1610" na Or. Sofije, koja je u to vreme prijeme vršila u Grčkoj. Od 2000. godine započinje negova dugotrajna borba za ostvarenje ideje prenošenja Vatre mešovite masonske lože iz Francuske u Beograd u čemu mu pomaže supruga i "sestra" Svetlana.

Uz saglasnost Vrhovnog Saveta LDH iz Pariza, 2009. godine osnovana je na tlu Srbije prva mešovita pionirska loža "Singidunum Istok" No. 1899 u Or. Beograd. Kao osnivač, Ljubomir Ivanov je izabran za prvog Starešinu i tu dužnost je obavljao u dva mandata, sve do 2006. godine, kada po sopstvenoj želji vođstvo lože, ali i Reda LDH u Srbiji, prepušta mlađima. 2010. godine uz saradnju sa Bugarskom federacijom Ljubomir i Svetlana organizuju u Beogradu jednodnevnu međunarodnu regionalnu konferenciju zemalja Dunavskog regiona iz O.M.M.I. "Le Droit Humain" (Austija, Mađarska, Rumunija, Bugarska i Srbija), na temu "Izazovi koji stoje pred Masonstvom u Centralnoj i Istočnoj Evropi". Konferencija je uspešno završena, uz prisustvo 44 učesnika, i zabeležena u analima LDH kao divan primer međunarodne saradnje Sestara i Braće iz ovog mešovitog masonskog Ordena.

U međunarodnom biltenu Le Droite Humain br. 41/2013, pod naslovom "Od internacionalizma preko ideje o globalnom selu do kosmopolitizma", objavljen je njegov rad na temu ideje o budućnosti Masonstva. U elektronskom izdanju magazina "Mason" koji je izdavao i uređivao Slobodan Škrbić, obavio je više tekstova sa masonskom tematikom. Trenutno u MMMR "Ljudsko pravo" nosi zvanje Vitez Kadoš (30. stepen).

Ljubomir Ivanov je dugi niz godina predstavnik slikarske škole poetskog realizma. Njegove slike odišu tajanstvenošću mirnih vanvremenskih pejsaža uhvaćenih u jednom trenu večne svetlosti. Akvarel i slikanje pastelima su njegove omiljene tehnike. Učesnik je mnogobrojnih samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, za šta je više puta i nagrađivan, a slike mu se nalaze u privatnim kolekcijama na svim kontinentima. Bavio se i umetničkom fotografijom, ali zbog bolesti i nemogućnosti kretanja, nije u mogućnosti da traži i nalazi nove motive za fotografije. Poslednje učešće sa fotografijama Beograda bilo je na reprezentativnoj izložbi 2009. godine u foajeu "Arthol" u zgradi Politike.

Iako mu srpski nije maternji jezik 2008. godine objavio je dve knjige beletristike: "Knjiga o Miloradu" i "Ljubav, vera, nada i drugi zločini", a 2014. i putopis "Balkanskim stazama". Ovo je njegova prva masonska knjige.

Više informacija o knjizi Ljubomira Ivanova "Put u svetlost: pouke i razmišljanja o filozofiji i simbolizmu Slobodnog Zidarstva"

Powered by WebExpress