Misterije_SZ_mala.jpg

Goran Ivanković - Misterije Slobodnog Zidarstva

EDICIJA: Masonerija u Srbiji, kolo II, knjiga 8
NASLOV: Misterije Slobodnog Zidarstva: nastanak i razvoj masonskog bratstva i simbolika masonskih rituala
AUTOR: G.I. 
DATUM IZDAVANJA: mart 2019
ISBN: 978-86-900835-3-4
OBIM I POVEZ: 136 strana, meki povez
CENA: PRODATO, neće biti doštampavanja

KNJIGA KOJA RAZOTKRIVA MNOGE MISTERIJE - ALI I POSTAVLJA JOŠ BROJNIJA PITANJA

Autorov doprinos razvoju srpske slobodnozidarske misli je najznačajniji na polju istraživanja biblijskih korena Masonerije. I na tom planu je sigurno najveći domaći autoritet. Međutim, neke njegove teze (a posebno one o Enohu, 3 kralja ili Hristu kao utemeljitelju masonskih inicijacija i dr.) su inovativne i na svetskom nivou. Temeljan kakav jeste, G.I. svojom trećom masonskom knjigom do tančina ulazi u "istorijske kapilare" i pokušava da odgonetne kako je zaista nastalo Slobodno Zidarstvo, i tu nam donosi tumačenja, ideje i hipoteze koje prvi put možemo da čitamo na srpskom jeziku, a na jednom mestu ih je teško naći i na bilo kom drugom jeziku, što ovoj knjizi daje još veći značaj, koji prevazilazi uske granice srpskog (i južnoslovenskog) govornog područja.

Misterije Slobodnog Zidarstva pričaju priču o Masoneriju na američki način, i to će čitaocima u Srbiji biti itekako zanimljivo, jer je to izdvaja od brojnih drugih knjiga koje imaju drugačiji pristup. Logično, autor svoje istraživanje bazira na njemu dostupnim (anglo-američkim) izvorima i piscima. Doza religioznosti je značajno jača nego kod modernih evropskih, a posebno srpskih autora.


Ova knjiga je faktički drugi deo, tj. nastavak njegovog prethodnog ostvarenja "Masonske legende" koja je postala jedna od najtiražnijih i najomiljenijih knjiga u srpskim masonskim krugovima, a posebno među najmlađim delom Bratstva, što nama starijima daje nadu, jer će makar ova generacija odrastati na ispravnim i tačnim informacija, a što ranije i nije bio slučaj.

Čitaocima će, pored filozofskih i simboličkih tema, biti zanimljivo i korisno da saznaju šta je to zapravo "masonska regularnost", kao i da pročitaju o čemu govori Andersonova Konstitucija, a čemu služe konstitucije i domaće uredbe velikih loža u XXI veku.

Sadržaj
Misterije Slobodnog Zidarstva G.I. (predgovor) – Branko Rogošić
Umesto uvoda
Drevni, slobodni i prihvаćeni
Istorijа Slobodnog Zidarstva i njenа tumačenja
Operativni i spekulativni Slobodni Zidari
Simbolizam u Slobodnom Zidarstvu
Filozofija Slobodnog Zidarstva
Slobodno Zidarstvo i religija
Spoljašnji uticаji na Slobodno Zidarstvo
Zaštitnici Slobodnog Zidarstva Sveti Jovan Krstitelj i Sveti Jovan Bogoslov
Masonski zakoni i pravila: osvrt nа bitnije masonske zаkone i pravila
Masonski Dekalog
Graničnici (Drevni Međaši)
Pisani zakoni – Konstitucija
Andersonove odredbe: Drevne dužnosti Slobodnog Zidara
Domaće uredbe (zakon na nivou Radionice)
Kvalifikacije za prijem u Slobodno Zidarstvo
O autoru 

Powered by WebExpress