Masonska izložba u Slavonskom Brodu

Iako je ovaj sajt namenjen prvenstveno promociji masonskih dešavanja u Srbiji, NARAVNO da ćemo podržati sve lepe aktivnosti Braće iz inostranstva, a posebno iz onih zemalja sa kojima delimo zajedničku slobodnozidarsku prošlost. 

Početak nove Godine Istinskog Svetla obeležile su 2 značajne izložbe koje su se održale u Hrvatskoj i Sloveniji. Poslednjeg dana februara u Ljubljani je otvorena izložba "Skrivnost Lože: Prostozidarstvo na Slovenskom" u Narodnom muzeju Slovenije. Da stvar bude još lepša i značajnija, izložbu je otvorio ministar kulture Anton Peršak. 

Za nas iz Srbije mnogo interesantniji je bio događaj u Slavonskom Brodu gde je 1. marta, u Muzeju Brodskog posavlja, otvorena izložba "Osječka slobodnozidarska baština (izbor građe iz Muzeja Slavonije i Državnog arhiva u Osijeku)". Da se podsetimo, zajedno sa Braćom Hrvatima, Mađarima, Nemcima... u osiječkoj loži "Vigilantia" krajem 18. veka u Bratstvo su stupili Srbi, a među njima i mitropolit Stratimirović, episkop Šakabenta, pisac, izdavač i narodno-crkveni sekretar Novaković i drugi. 

Zaostavština osječke lože "Budnost" koja je radila pod zaštitom VL Jugoslavija je najbogatija i najpotpunija u celoj istočnoj Evropi i autoru izložbe Grguru Marku Ivankoviću nije bilo lako da za ovu priliku odabere najzanimljivije eksponate. Ipak, po nepodeljenom mišljenju posetilaca – zahtevni zadatak je izuzetno uspešno obavio.Evo i izveštaja i fotografija sa otvaranja izložbe iz "prve ruke", koje nam je poslao Brat M. iz Zagreba.

Draga BB i SS, 
po pozivu dođoh kao Starješina Lože u Slavonski Brod na otvorenje izložbe koja bilježi postojanje jedne od časnih Loža po imenu "Budnost" iz Osijeka. I tu nema ništa neobično, osim što je to najstarija ostavština na prostoru ovog dijela Europe. Sakupilo se tu podosta ljudi, svako svojim motivom dovučen da vidi o čemu se radi. Svak se svakom smješka, kao poznaju se iz susjedstva, a tu i tamo poneki pogled, stisak ruke, zagrljaj, odvlači pažnju i intrigantno pobuđuje znatiželju većine. 

Gle, danas se ovdje provlači osmjeh, svi su nekako u naponu nekog iščekivanja, što će se dogoditi i da li će se... dogoditi!!! 

Pa, to je obično otvorenje izložbe, govor jedan, govor drugi, govor... no ipak??? 

Kad završiše protokolom, nešto se zbiva, svi krenuše gledati eksponate... i... pa što niste došli, da ih i sami vidite? Da vidite tu ljepotu... čega...? Ljudskog nastojanja da spusti ono što je na Nebu u Duše ljudi, kako je kreiran Svemir, da tako izgleda i naše dvorište. Kako uspjeti u tome da spustimo Nebo na Zemlju? 

Putujući iz Broda za Zagreb, prožimajući se utiscima, pogledah u nebo, prekrasno vedro nebo koje se ne može vidjeti iz velegrada, samo od tamo gdje nema umjetnog svjetla... 

Teško da možete povezati eksponate s izložbe s onim što se vidi na nebu. No, zar je to i bitno, nama, jer utisci s izložbe još uvijek dišu... našim tijelima! 

Kako je netko okrenuo zgradu da joj ulaz bude sa zapada, kao da ulaziš u orgulje, simbol kozmičkog sazvučja, pa se nacrtima krećeš kroz odaje, lijevo desno, tražeći izlaz, pa te netko cimne: "Hej, od kuda se znamo!"- te onda kreneš uz stepenice pa se nađeš između stupova, gledaš lijevo - desno, stolac jedan, dva, nebo tamno, a ipak Zvijezde svijetle, pločice neke, crno-bijele, mislim, traka izpresjecana, svjetla duga nasuprot, blješte... oštrice slijeva i zdesna, tražim sigurnost negdje, u pogledu dolje, ali je nema, izmjena mraka i svjetla je konstanta... 

Pa dobra večer, kaže ugodan glas, mogu li vas provesti kroz postav da vam ispričam priču...Beskrajno zahvalan, vidio sam sve, što sam već i ranije vidio, samo me dragi prijatelj sigurno proveo postavom izložbe, kako bih konačno dosegnuo naplatne kućice te se dovezao u sigurnost svog doma. 

 Br.˙. M ˙.˙, Č.St..˙.□ Hermes, Or.˙.Zagreb, V.˙.O.˙.Slo.˙.
Powered by WebExpress