Konkurs_Nenezić.jpg

MEMORIJALNI MASONOLOŠKI KONKURS "VM ZORAN NENEZIĆ"

Ako mu već poslednju počast nisu odale mnogobrojne srpske Velike Lože, Masoni Srbije pokazuju i ovim konkursom da se njegovo delo neće zaboraviti. Do viđenja na Večnom Istoku!Burno je živeo, a otišao neuobičajno tiho 25. marta 2021. godine. Prvi Veliki Majstor probuđene jugoslovenske Masonerije i pisac najznačajnije i najtiražnije masonske knjige, je izgubio borbu sa opakim Korona viorusom, čemu je "pomoglo" i njegovo dugogodišnje narušeno zdravstveno stanje. Brat Zoran D. Nenezić (1952-2021) je najznačajnija masonska ličnost naše generacije, kako po svojim "masonsko-operativnim" tako i po masonološko-publicističkim rezultatima. Naravno, kao i svako od nas, imao je i grešaka – ali je nedopustivo ćutanje srpskih velikih loža koje se busaju u grudi naglašavajući da su "naslednici" ili makar "baštinici" Velike Lože Jugoslavije, koju je Nenezić probudio, odnosno organizovao njeno (re)osnivanje daleke 1990. godine, i bio njen prvi Veliki Majstor, sve do 1996. godine. I danas je kod profanih prva asocijacija na srpsku Masoneriju – upravo nedavno preminuli VM Nenezić. 

Nijedan sajt najmnogoljudnijih srpskih velikih loža nije doneo ni kratku vest o tome da je Br:. Zoran nastavio Putem koji nam je obeležen ka Večnom Istoku, gde ćemo se svi sresti kada Veliki Nemar to bude želeo... Bojkotovan za života od jednog dela ovdašnje Masonerije koja sebe smatra boljom od ostataka Bratstva, nedopustivo je bojkotovan i u smrti, što je – ne samo nemasonski, već i neljudski gest. Kako to u Masoneriji biva, kada zakažu institucije i sistem, odgovornost preuzimaju pojedinci i neformalne grupe ("krugovi u krugovima"), pa je tako prva nezavisna Masonska Akademija u Svetu – Masonska Duhovna Akademija Balkana (čiji rad je Nenezić podržavao, ali nismo stigli da mu uručimo i počasni masonološki doktorat) odlučila da pokrene Memorijalni masonološki konkurs "VM Zoran Nenezić", čime će se čuvati uspomena na značajno delo našeg Brata Zorana. 

Pravo učešća na konkursu će imati svi Masoni iu Srbije, jer je želja Brata Zorana bila da se srpska Masonerija, razjedinjena pod spoljnjim uticajima, ponovo okupi i ujedini. Pravo učešća imaju i Srbi Masoni iz rasejanja, jer je Br: Nenezić sa mnogima od njih, od Australije do Kanade, tokom proteklih decenija održavao bliske bratske kontakte. 

Pozivamo svu Braću da nam šalju svoje ranije neobjavljene masonološke radove, gde će prednost imati oni sa tematikom masonske istorije, jer je to bila glavna masonološka oblast delovanja Br:. Nenezića. Naravno, i svi drugi radovi, koji budu tretirali teme masonskog simbolizma, foilozofije, ritualistike i dr. – ako su inovativni, i donose nešto novo, biće takođe objavljeni u "NENEZIĆEVOM ZBORNIKU", koji će biti objavljivan svake godine, od pristiglih najboljih radova na memorijalnom Konkursu. 

Takođe, na konkurs se mogu prijaviti i autori koji su napisali kompletne knjige, jer bi to tek posebno obradovalo našeg Brata Zokija. Takve knjige će biti objavljene kao zasebna dela. Konkursnu komisiju će sačinjavati rukovodeći trio MDAB (Rogošić, Škrbić, Totić), što garantuje nepristrasnost, ali i strogost ako se otkriju neki "prepisivački" elementi, jer je ovo prvenstveno autorsko-istraživački konkurs. Konkurs je otvoren do 1. oktobra 2021. tako da imate dovoljno vremena da nam pošaljete svoje radove na e-mail MDAB: m.d.akademija.b.rogosic@gmail.com

Powered by WebExpress